ZADAH

Odpravite slab zadah kar z domačo baziliko

ud
7. 5. 2017, 11.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Če ste med tistimi nesrečneži, ki si, preden imajo opraviti z ljudmi, v usta potisnejo žvečilni gumi, naj vas takoj potolažimo. Na voljo imate veliko domačih in komercialnih izdelkov proti slabemu zadahu.

Profimedia
Po obroku si privoščite kozarec vode z limoninim sokom.

Izdelki odlično delujejo zoper mikrobe v ustih in prebavnem traktu ter vašo sapo prijetno odišavijo.

Nasveti zobozdravnikov

PROBIOTIKI – Če vam zaradi hitrega tempa življenja ne uspe zaužiti dovolj solat oziroma dovolj raznovrstne zelenjave, poskusite s probiotiki. Naj vam svetuje farmacevt.

Slab zadah povzročajo bolezni dlesni in zobna gniloba. Pravzaprav je slaba ustna higiena kar v 90 odstotkih povzročiteljica družabne nesproščenosti. Kadar mikrobi v slini izločajo beljakovine, je njihov stranski produkt tudi žveplo, kemična snov, ki zelo smrdi.

Terapija

Mikrobe v ustih lahko zatrete z ustno vodico s številnimi antiseptičnimi sestavinami, od bazilike, rožmarina do timijana in nageljnovih žbic.

Domača ustna vodica

Profimedia
Pred jedjo in po njej prežvečite nekaj janeževih semenk.

Priprava domače ustne vodice ne terja veliko truda. Zmešajte po četrt žličke vsakega zgoraj naštetega zelišča z dvema skodelicama vroče vode. Mešajte 20 minut, precedite in pustite, da se ohladi. Grgrajte dvakrat na dan. Pomagate si lahko tudi tako, da zobni pasti zjutraj in zvečer dodate kapljico olja drevesa avstralskega čajevca in si s pripravkom temeljito očistite zobe in jezik. Olje lahko kupite v naših lekarnah ali na spletu. Če to še vedno ne bo pomagalo, si kupite močnejšo komercialno ustno vodico z dodatkom cinka in natrijevega klorida.

Tudi prehrana je lahko vzrok

Nezdrava, predelana hrana prizadene naravno prečiščevalno moč jeter, ki se ne morejo naprezati v nedogled, da bi telo očistila vse nesnage. Pač pa se stranski produkti prehranskih grehov z meseci in leti kopičijo v jetrih in nato potujejo v kri, od tam v pljuča ter na koncu seveda v zrak, ki ga izdihnemo. Že po nekaj tednih prehranjevanja z bolj zdravo in presno hrano boste opazili razliko v zadahu. Dobrote za še boljši učinek posipljite z obilo peteršilja in koriandra in si privoščite veliko zelene zelenjave.