Rešitev za okolje

Bi zamenjali vodo v plastenkah s kroglicami?

M.K.
13. 4. 2017, 10.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Jedilna in razgradljiva kroglica z vodo bi že v kratkem lahko zamenjala plastenke z vodo, ki so v uporabi.

Skipping Rocks Lab
Material, ki zadržuje vodo v kroglici, je cenejši od plastike in, kar je še pomembneje, biorazgradljiv in užiten.

Kroglica z vodo bi bila lahko zdravilo za gore odpadne plastike, ki je posledica proizvodnje plastenk za vodo in druge pijače. Pitje vode s Ooho kroglicami, kot so jih poimenovali njihovi ustvarjalci, pa je videti tudi izjemno zabavno.

Londonsko inovativno podjetje Skipping Rocks Lab je projekt prvič predstavilo že leta 2014, zdaj pa se pripravljajo, da ga ponudijo tudi na trgu. Na platformi Crowdcube so začeli s kampanjo za financiranje. V zgolj treh dneh so zbrali 800.000 funtov in tako kar dvakrat presegli načrtovan znesek 400.000 funtov. Polovico zbranega denarja bo podjetje vložilo v razvoj strojev za proizvodnjo takšnih kroglic, drugo polovico pa za raziskovanje in razvoj, da bi še izboljšali kakovost obstoječega materiala. Ustvarjalci podarjajo, da je najbolj pomembno to, da je njihov material cenejši od plastike in biorazgradljiv v nekaj tednih.

Material, ki vodo zadržuje v kroglici, je izdelan iz kalcijevega klorida in izvlečka rjavih alg (obe sestavini sta razgradljivi in rasltinskega izvora). Za postopek izdelovanja kroglic, ki se imenuje sferifikacija, je zaslužen kuhar Ferran Adria. Kroglica z vodo se lahko poje cela, lahko pa jo le pregriznete, da voda izteče, membrano pa zatem izpljunete. V kroglice je seveda mogoče vstaviti tudi druge tekočine in pijače, ne samo vodo. Membrane pa se lahko tudi obarva, kar jim še povečuje prodajne možnosti.

Ustvarjalci vodnih kroglic svoj “izum” predatvaljajo na stojnicah širom Anglije, predstavili pa jih bodo tudi na maratonu v Londonu in na glasbenem festivlau v Glastonburryju.

Skipping Rocks Lab