Aktualno

Kako se pripraviti na jedrsko grožnjo

B.K.
10. 2. 2017, 11.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Trenutno obstaja v svetu 14.900 jedrskih konic, ki si jih lasti 9 različnih držav. Vodita Rusija s 7.000 in ZDA s 6.800 konicami. Proizvodnja jedrskega orožja pa se ne zmanjšuje. Še več, sporazumi za zmanjševanje jedrskega arzenala se iztekajo, svet pa se pripravlja na novo oboroževalno tekmo. Zato objavljamo osnovne informacije, kako se najbolje pripraviti in zaščititi v primeru jedrske katastrofe.

arhiv Reporterja

Kaj storiti pred jedrskim napadom?

Sestavite komplet za oskrbo v sili. Ta vključuje nepokvarljivo hrano, vodo, radijski sprejemnik na baterijsko ali ročno napajanje, svetilke in bateriji. Pripravite lahko večji, statični komplet za doma, ali manjšega, prenosnega za v avto.

Naredite domač načrt za izredne razmere. Vaša družina med katastrofo morda ne bo skupaj, zato je pomembno, da pripravite načrt za to, kako se obnašati v primeru izrednih razmer ter kako priti v stik en z drugim.

Ugotovite ali se nahajate v bližini jedrskega zaklonišča. V Sloveniji imamo skupno 2.244 zaklonišč, v katerih je 348.537 zakloniščnih mest. Večina jih sicer ni urejenih za primer jedrskega napada. Večina zaklonišč se nahaja v urbanih središčih.

Reuters
Testna raketa je letela v napačno smer (fotografija je simbolična).

Kaj storiti med jedrskim napadom?

Poslušajte uradne informacije po spletu, televiziji ali radiu in sledite uradnim navodilom.

Če je izdano opozorilo o napadu, se čimprej skrijte v zaščiten prostor, po možnosti v klet pod zemljo in tam počakajte dokler ne dobite drugih navodil. V primeru jedrske eksplozije zatočišča ne zapuščajte vsaj dva tedna, pod nobenim pogojem pa ga ne zapustite v prvih 48 urah.

Vaš cilj mora biti, da ste zaščiteni s kar največ zemlje, betona in opeke. Zato poiščite zatočišče, ki je čim globlje v zemlji ali, ki je urejeno za primer jedrskega napada.

Reuters
Nova ruska jedrska podmornica Juri Dolgoruki.

Kaj storiti, če ste med napadom zunaj?

Ne glejte v eksplozijo, saj lahko oslepite.

Skrijte se za čimerkoli kar vam lahko ponudi zaščito.

Lezite na tla s trebuhom proti tlemi, z rokami si pokrijte glavo. Če je eksplozija oddaljena, vas lahko udar doseže šele po 30 sekundah ali več, zato ne vstajajte prehitro.

Takoj po udaru najdite zatočišče, tudi če ste od centra eksplozije oddaljeni več kilometrov. Radioaktivni pepel lahko veter namreč ponese več sto kilometrov daleč.

Takoj, ko je to možno slecite vso obleko in se očistite in oprhajte, če imate to možnost. Ne drgnite se po koži.

Lase umijte s šamponom in vodo. Ne uporabljajte balzama, saj ta prilepi radioaktivni material na lase.

Profimedia
Po svetu je bilo do danes izvedenih že več kot 2000 jedrskih detonacij.

Kaj storiti po jedrskem napadu?

Uporabite radio iz prve točke in čakajte na navodila. Ne zapuščajte zatočišča vsaj 48 ur, oziroma dokler vam ne bo tako naročeno. S tem se izognete glavnini radioaktivnega pepela, ki ostane v zraku.

Izogibajte se poškodovanih območij in območij z oznako »nevarnost sevanja«. Če ste bili izpostavljeni sevanju, čim prej poiščite zdravniško pomoč.