Barvna slepota? Nikakor!

Psu nikar ne kupujte rdečih igrač!

S.R.
9. 2. 2017, 20.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Psi svet vidijo v drugačni luči kot ljudje. Morda ste celo že kdaj slišali, da so barvno slepi, vendar stvari niso tako preproste, psi sveta nikakor ne vidijo črno-belo.

Profimedia
Psov se drži slab sloves slabovidnosti, vendar jim težave povzroča predvsem rdeča barva.

V človeškem očesu se nahajajo tri vrste čepnic, od katerih je vsaka sposobna zaznavati svetlobo specifične valovne dolžine. Posledično lahko oko razpoznava med milijonom ali več različnimi odtenki barv. Psi imajo na drugi strani dve vrsti čepnic, kar pa ne pomeni, da svet vidijo črno-belo, temveč da lahko razlikujejo med manjšim številom različnih barv kot običajen človek, vseeno pa so sposobni razpoznavati med približno 10.000 različnimi odtenki.

Turkizno oz. modro-zeleno morje in druga vodna telesa psi najverjetneje vidijo v različnih odtenkih sive barve.

Njihov vid bi sicer lahko primerjali z vidom človeka z delno barvno slepoto, ki ima okvarjen sistem za sprejemanje zelene in rdeče barve. Psi lahko tako kot ljudje s to okvaro z lahkoto zaznavajo kratke valovne dolžine, vendar imajo težave s svetlobo daljših valovnih dolžin. Odzivajo se na bogat spekter barv, vendar težje razpoznavajo med odtenki rdeče in zelene. Ker ne morejo razpoznati rdeče, jo »vidijo« preprosto kot temno rjavo. Vse predmete rumene, zelene ali oranžne barve pa vidijo v različnih odtenkih rumene ali rumenorjave. Vijolično barvo, ki vključuje rdečo in modro, psi tako vidijo kot popolnoma modro. 

Medtem ko lahko povprečen človek vidi celoten mavrični spekter od rdeče do vijolične (rdeča, oranžna, rumena, zelena, modra, indigo, vijolična), psi mavrico vidijo drugače, tako se »njihova« mavrica začne s temno rjavo, ki prehaja v svetlo rjavo, rumeno, sivo, svetlo modro in temno modro. Imejte to v mislih, naslednjič, ko boste za svojega ljubljenčka izbirali igračo. Preskočite rdečo, ki jo bo vaš kosmatinec videl kot umazano rjavo, temveč se raje držite barv, kot sta modra in rumena.