Piranhe

VIDEO: Bikovo glavo v trenutku obrale do kosti

B.K.
31. 1. 2017, 15.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Piranhe so južnoameriške rečne ribe z izjemno ostrimi zobmi. So vsejede in napadejo tudi ljudi. Poglejte, kako v nekaj trenutkih razmrcvarijo veliko bikovo glavo.

Wikimedia commons
Piranhini zobje.

Čeprav so piranhe v legendah upodobljene kot krvoločne ribe, ki v trenutku ubijejo tudi človeka, če jim stopi preblizu, pa raziskave kažejo, da niso toliko različne od drugih rečnih rib.

So vsejede in ne sledijo nujno vonju krvi kot denimo morski psi. Po navadi se ne lotevajo ljudi ali živine, vendar v poletnih mesecih, ko je rečna voda nizka in hrane malo, res pojedo kar jim pride pod zob. Njihovi zobje so sicer neverjetno ostri. Pregriznejo lahko žico, jekleno vrv in celo kevlar.

Piranhe se gibljejo in lovijo v jatah. Zoologi poudarjajo, da se s tem branijo pred plenilci, kot so denimo nekateri ptiči in rečni delfini.

Ko je v začetku prejšnjega stoletja tedanji predsednik Združenih držav Amerike Theodore Roosevelt obiskal deževne gozdove Brazilije, so mu vaščani pripravili pravi spektakel. Zajezili so reko in pustili piranhe stradati več dni, nato pa so v vodo speljali živo kravo. Jata lačnih rib jo je nemudoma napadla in v nekaj minutah iz okostja pobrala vso meso.

Wikimedia commons
Del piranhine čeljusti.

Napadi na ljudi

V južni Ameriki ima bližnje srečanje s piranhami vsako leto več sto ljudi. A napadi načeloma niso smrtonosni.

Najbolj množičen napad teh rib v zadnjem času se je zgodil decembra 2013 v Argentini, ko je velika jata napadla skupino ljudi. 70 je bilo ranjenih, nekateri so ostali tudi brez prstov.

Na spodnjem posnetku lahko sicer vidite brutalnost in nevarnost teh majhnih rib. Nek venezuelski ribič je lačnim piranham ponudil bikovo glavo. Prizor je strašljiv.