Kamena strela

Lahko Zemlja vodo ustvari sama?

S.R.
31. 1. 2017, 14.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Življenje na Zemlji je odvisno od vode, ki pokriva približno 70 odstotkov njenega površja, vendar je znanstvenike vedno begalo vprašanje njenega izvora.

Profimedia
Mineral kamena strela je stabilna modifikacija silicijevega dioksida in ga ne smemo zamenjevati s kremenom, ki je silicijeva sedimentna kamnina.

Do zdaj je bila splošno sprejeta hipoteza ta, da so vodo pred več milijardami let na Zemljo prinesli ledeni asteroidi in kometi. Vendar nova raziskava kaže, da so se v notranjosti Zemlje ves ta čas skrivale vse sestavine, potrebne za njen nastanek.

Zgornji plašč, ki se začenja z Mohorovičićevo nezveznostjo oziroma z dnom skorje, sega od globine 7 – 35 do 410 kilometrov.

Računalniške simulacije kažejo, da bi lahko kemijske reakcije v zgornjem Zemljinem plašču v ustreznih razmerah vodo ustvarile iz »ničesar«. Razlog za to naj bi bil mineral kamena strela, ki je v Zemljini skorji in plašču prisoten v izobilju. Ta mineral je sicer zelo stabilen, vendar bi lahko dovolj visoka temperatura in močan tlak v zgornjem plašču povzročila, da reagira. Simulacije kažejo, da bi globoko v zgornjem plašču pri temperaturi 1.400 stopinj Celzija in tlaku, 20.000-krat močnejšim od zračnega tlaka, reagiral s tekočim vodikom, iz tega pa naj bi nastala silicijev hidrid in tekoča voda.

»To je en možen način nastanka vode na Zemlji,« je za revijo New Scientist dejal fizik John Tse iz kanadske univerze Saskatchewan.

Znanstveniki morajo zdaj proučiti, kakšno količino vode je s temi reakcijami dejansko mogoče ustvariti oz. ali bi bila ta količina dovolj velika, da bi jo lahko šteli kot nezanemarljivo. Za zdaj torej hipoteza ledenih kometov ostaja najverjetnejša razlaga izvora vode in posledično nastanka življenja na našem planetu.