Brez las

So plešasti moški res bolj inteligentni, izobraženi in iskreni?

B.K.
10. 1. 2017, 15.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Študije so pokazale, da družba plešaste moške dojema kot bolj inteligentne, iskrene, izobražene in dominantne.

Instagram
Jason Statham

Približno 45 odstotkov vseh moških izgubi velik del las do 35 leta. Do 60 leta pa postane plešastih kar 65 odstotkov vseh moških.

Pleša je v veliki meri dedna in doleti moške iz vseh etničnih skupin. Izguba las za mnogo moških pomeni nižjo samozavest, za nasprotni spol pa postanejo po navadi manj privlačni.

Znanstvenike zato bega dejstvo zakaj po tisočletjih evolucije ta lastnost ni izumrla. Raziskovalci iz Univerze Barry na Floridi so pred leti izvedli raziskavo, da bi ugotovili, zakaj se je plešavost skozi evolucijski proces sploh obdržala.

wikipedia

V sklopu raziskave so zato ljudi vprašali, kako ocenjujejo moške glede na štiri različne kategorije – fizično privlačnost, agresivnost, umirjenost in družbeno zrelost. Rezultati so pokazali, da so moški s polno glavo las dojeti kot manj družbeno zreli, plešasti pa kot bolj. Poleg tega so se plešasti moški bolje odrezali v kategoriji umirjenosti, ocenjeni so bili tudi kot manj agresivni.

V skladu s pričakovanji so bili sicer plešasti moški ocenjeni kot manj atraktivni.

Vodja študije, dr. Frank Muscarella iz tega sklepa, da se je plešavost skozi evolucijo razvila kot »pomiritveni signal, ki sporoča benigno, ne-grozečo dominanco.« »Lahko spekuliramo, da četudi lastnost plešavosti zniža zaznano fizično atraktivnost, poveča zaznano družbeno dominanco.«

profimedia