Astronomija

Odkrili novorojeni planet podoben Zemlji

B.K.
10. 1. 2017, 10.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Veliki teleskop Hubble je odkril mlad planet podoben Zemlji, v pasu drobirja okoli zvezde, oddaljene 190 svetlobnih let.

wikipedia
Slika je simbolična.

Nasini astronomi so sporočili, da so ob proučevanju mlade zvezde, podobne našemu Soncu, ki je od našega osončja oddaljena 190 svetlobnih let, v njeni orbiti našli planet podoben Zemlji. Sodobni teleskopi sicer še niso dovolj močni, da bi lahko »videli« v pas drobirja, ki kroži okoli mlade zvezde. A astronomi pojasnjujejo, da so planet lahko opazili zaradi njegove sence. Novorojeni planet se namreč premika prehitro, da bi lahko bil le del pasu kozmičnega kamenja.

Zvezda, poimenovana TW Hydrae, je podobna našemu Soncu, a mnogo mlajša. Medtem, ko je Sonce staro 4,6 milijard let, je TW Hydrae stara le med 5 in 10 milijonov let.

Obstaja sicer več teoretskih modelov, kako naj bi zvezde in planeti nastali. Po enem izmed njih, naj bi zvezde bile produkt kolapsa oblaka kozmičnega prahu (nebule), planeti pa produkt ostankov tega oblaka. Po tem modelu se najprej formirajo zvezde, za formacijo planetov iz pasu drobirja, pa bi naj moralo preteči še več milijonov let. Tako bi naj nastala tudi Sonce in Zemlja in nov planet v orbiti TW Hydrae je za znanstvenike zanimiv ravno iz tega razloga. Skozi opazovanje te zvezde in njenega planeta, lahko morda razvozlajo delček naše lastne zgodovine.