Veseli december

Kako preprečiti »vinskega mačka«?

S.R.
1. 12. 2016, 17.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Se sprašujete, zakaj se po uživanju vina naslednje jutro pogosto zbudite z mačkom? So vaši glavoboli nevzdržni?

Profimedia
Tudi brez odpirača je mogoče odpreti steklenico s plutovinastim zamaškom.

Mnogi zmotno menijo, da je glavni krivec za nastanek »vinskega mačka« žveplo, vendar so zanj najverjetneje krive povsem druge kemikalije.

Nekatere študije kažejo, da bi lahko glavobol povzročila v vinu naravno prisotna snov tiramin, in sicer kot posledica njenega učinka na krvni tlak. Vino, zlasti rdeče, lahko vsebuje tudi histamine, ki jih telesa nekaterih niso sposobna presnavljati. Iz raziskav je razvidno, da bi lahko glavobol preprečili, če pred uživanjem vina vzamete antihistaminik.

Kaže tudi, da lahko tanini v vinu spodbudijo proizvodnjo serotonina v možganih, znano pa je, da spremembe ravni serotonina nastanek glavobola sprožijo vsaj pri tistih posameznikih, ki za migrenami trpijo pogosto.

Ena od posledic uživanja alkohola je tudi dehidracija.

Rdeče vino poskusite zamenjati z belim, saj se pri grozdju večina taninov nahaja v ovoju in pečkah (pri proizvodnji belega vina oboje namreč odstranijo). Resnično velikim ljubiteljem rdeče kapljice pa se priporoča uživanje njegovih lažjih različic, ki vsebujejo manj taninov. 

Razmislite tudi o drugih okoliščinah. Se glavobol pojavi, kadar si vino privoščite po napornem delovnem dnevu, ne pa tudi, ko ste na dopustu? V tem primeru bi glavobol znal biti posledica stresa.

Najboljše orožje proti glavobolu je seveda abstinenca. Če vam ta misel ne diši, navsezadnje smo z današnjim dnem le stopili v december, pa se pri uživanju le držite priporočljivih meric in jutra bodo čisto znosna.