Na današnji dan

Zofka Kveder: Tragična pisateljica

Marjan Kodelja
21. 11. 2016, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Leta 1926 je v Zagrebu umrla slovenska pisateljica Zofka Kveder.

Wikipedija
Prve članke na temo položaja žensk v družbi je začela objavljati v reviji Slovenka (časnik), kasneje pa je objavljala še v Slovenskem narodu, Edinosti in Jugoslovanski ženi.

Rodila se je 22. aprila 1878 v Ljubljani očetu Alojzu in materi Neži, rojeni Legat.

Leta 1884 je Kvedrova začela obiskovati ljudsko šolo na Blokah. Decembra 1896 je dobila prvo službo pisarke v Kočevju. Tu si je začela dopisovati z Vladimirjem Jelovškom, ki je čez nekaj let postal njen mož. V Ljubljani se je začelo tudi njeno literarno ustvarjanje. Oktobra 1899 se je vpisala na univerzo v Bernu. Februarja 1900 se je preselila v Prago, kjer je začela korespondenco z Ivanom Cankarjem.

Posvečala se je temam, ki se dotikajo ženskih vprašanj. 

Kvedrova je v pismih pisala, da je bilo prvo leto v Pragi srečno. Težave so se začele, ko je odkrila, da ji Jelovšek ni zvest. Maja 1906 se je vsa družina preselila v Zagreb. Aprila 1907 se je zakoncema rodila hči Maša, čez štiri leta pa še hči Mira. Februarja 1919 je v Pragi, kjer je študirala, umrla hči Vladoša, kar je Zofko Kveder zelo prizadelo. Naslednja leta je bolehala za različnimi boleznimi, prizadel jo je tudi odnos hrvaških literarnih kritikov, ki so se bolj kot z njenimi leposlovnimi deli ukvarjali z njeno fizično podobo in feministično aktivnostjo. V tem času je še tretjič poskušala narediti samomor z uspavali. Pravočasno so jo rešili, vendar si po tem ni več opomogla. 21. novembra 1926 je Kvedrova umrla. Kot vzrok smrti je bila v uradni izjavi navedena srčna kap, vendar obstajajo teorije, da je naredila samomor. Pokopali so jo 23. novembra na Mirogoju v Zagrebu.