Preventiva

Vsakodnevno smo v stiku z največjo umazanijo na svetu

zf
20. 11. 2016, 09.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Roke so rade povsod, včasih celo gledamo z njimi. Zato bodimo na njihovo higieno še posebej pozorni, sploh v času prehladnih obolenj, da se ne okužimo po nepotrebnem.

Profimedia
Z le nekaj majhnimi triki se lahko rešimo številnih tegob povezanih z umazanijo, ki nas spremlja vsak dan.

Ne glede na to, kako pazite na higieno doma in pisarne, se hote ali nehote dnevno dotikate nekaterih najbolj umazanih stvari, brez katerih v življenju več ne gre. Če vas lovi prehlad, bodite še posebej pozorni, da z rokami ne šarite preveč okoli ust in oči, saj boste bakterije še hitreje vnesli v telo. V nadaljevanju preverite, kateri predmeti so še posebej nevarni za okužbe, pa jih pogosto spregledamo.

Čistite mobilne naprave?

Upoštevajte preprosto pravilo in na seznam stvari, ki jih ne posojate (zobna ščetka, žena, denar), preventivno umestite še tipkovnico.

Mobilni telefoni in tablice veljajo za leglo bakterij in bolezni, pa vendar le redko pomislimo, da bi jih bilo treba večkrat očistiti. Masten ekran navadno nekajkrat podrsamo po hlačah, da ga očistimo, vendar je to premalo, da bi odstranili bakterije. Zato svetujemo, da se iz zdravstvenih razlogov telefona dotikate čim manj. Osem odstotkov vseh obraznih ekcemov nastane prav zaradi umazanih mobilnih telefonov.

Pranje denarja bi bilo koristno

Se zavedate, koliko rok je držalo bankovce in kovance, preden ste jih pospravili v denarnico?  Na bankovcih je nešteto mikroorganizmov, poleg tega so namenjeni dolgoročni uporabi, kar pomeni, da prihajajo v stik tudi s precej nevarnimi bakterijami. Zato, če delate z denarjem, pazljivo pri rokovanju in sploh v zimskih mesecih čim večkrat umijte roke, saj boste v nasprotnem primeru precej hitro obležali v bolniški postelji.

Profimedia
Iz ekrana ne boste odstranili bakterij, če ga boste podrgnili le z rokavom ali ob hlače.

Tipkovnice so prava gojišča

Če verjamete ali ne, so tipkovnice gojišče bakterij, virusov, glivic in še česa. Kaj hitro lahko staknemo glivična obolenja in ekceme in čisto zares spadajo med najbolj umazane stvari na svetu. Zato jih čim večkrat obrišite z alkoholnim čistilom in tako vsaj nekaj umazanije uničite. Če je mogoče, uporabljajte v službi le eno tipkovnico in se čim manj sprehajajte po drugih.

Čisti in hitri nasveti

1. Ne glejte na čistilne robčke kot luksuz, ampak rešitev, ki vas lahko ubrani pred številnimi virusi, glivičnimi obolenji in bakterijami.

2. Pripravite odlično antibakterijsko čistilo iz kisa in detergenta, ki bo odplaknilo bakterije iz vašega doma. Pršilke pa nikar ne pozabite uporabljati tudi v pisarni.

3. Pri razkuževanju umazanih predmetov namesto umetnih čistil raje uporabite alkohol. Rok pa nikar ne razkužujte preveč, saj lahko alkohol kožo precej izsuši in osiromaši.