Sonda Juno

VIDEO: Prve fotografije Jupiterjevih polov

ud
5. 9. 2016, 17.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Kamera je ujela vrtinčenje neurja, medtem ko je fotografirala pole plinskega velikana, in to izjemno natančno. Pot do Jupitra skozi solarni sistem je trajala pet let.

youtube
Nasina sonda Juno je uspela ustvariti prve bližinske posnetke Jupitrovega severnega in južnega pola.

Fotografije Jupiter prikazujejo popolnoma drugače, kot smo si ga predstavljali. 

Tako je pred kratkim Nasina sonda Juno končno vstopila v orbito Jupitra in že ji je uspelo ujeti nekaj resnično izjemnih fotografij. Po ambicioznem preletu prejšnji teden, ko je sonda morala preleteti nekaj več kot štiri kilometre med oblaki Jupitra, ji je uspelo ustvariti prve bližinske posnetke Jupitrovega severnega in južnega pola.

Unikaten

Fotografije so znanstveniki opisali kot komaj prepoznaven Jupiter. »Videti je čisto drugače, kot smo ga do zdaj videli ali pa si zamišljali,« je dejal glavni raziskovalec misije Juno, Scott Bolton. »Največji planet v našem osončju je čisto zares unikaten,« je še navdušeno dodal. Zanimivo je to, da imajo Jupitrovi oblaki nekakšne sence.

Raziskovalec Bill Kurth

»Jupiter nas vodi po poti, ki nam jo lahko pokaže le plinasti planet.« 

Zanimivo

Instrumenti merilne sonde so zaznali radijske valove, ki prihajajo iz planeta in so popolnoma nezemeljski, nekaj česar na Zemlji še nismo slišali. »Jupiter nas vodi po poti, ki nam jo lahko pokaže le plinasti planet. Njegove emisije so najmočnejše v solarnem sistemu,« je dejal raziskovalec Bill Kurth.