Krčevina pri Vurbergu

Breznikova nova ljubezen

Gabrijel Toplak
5. 9. 2016, 18.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ko je pred leti v ateljeju Ptujčana Mirana Gabrovca, zdaj njegovega mentorja, zagledal razstavljenih vsaj sedem ladij, je vedel, kaj bo ob rezbarjenju še počel.

Gabriel Toplak
Vso potrebno orodje, tako za rezbarjenje kot tudi za modeliranje, si je kupil sam.

Alojz Breznik iz Krčevine pri Vurbergu, ki je zadnja leta ves prosti čas posvečal rezbarjenju, svoje mojstrovine pa je razkazoval tudi na prireditvi Srednjeveški Vurberk ali v okoliških gostinskih lokalih, je v jeseni svojega življenja poleg družine našel novo ljubezen.

Zvestoba tudi rezbarstvu

Kot je za Svet24 povedal v svoji delavnici, izdeluje povsem prave ladje, a v pomanjšani izvedbi. »Začel sem se ukvarjati z modeliranjem. Najbolj me privlačijo ladje, ki so plule po morjih v antičnem času. Prva, ki sem jo izdelal, je iz furnirja, druge pa iz čisto pravega lesa,« pojasnjuje Breznik, ki zase trdi, da kljub temu še naprej ostaja zvest lesu. Še vedno je v njegovi delavnici nedokončan vurberški grad, ki pa se vendarle razlikuje od prejšnjih njegovih rezbarskih del, saj je fotografiran z zahodne strani, in ne južne, kot je na večini fotografij.

Gabriel Toplak
Prva ladja, ki jo je izdelal, je iz furnirja in ima v Breznikovi delavnici prav posebno mesto.

Začel z montažno ladjo

Vseeno pa največ svojega prostega časa namenja zgolj modeliranju ladij. »Za cilj sem si zadal izdelati vsaj dve antični ladji in eno iz srednjega veka, ki sem jo že končal,« razkrije načrte Breznik, ki ga je za modeliranje navdušil prijatelj, ki mu je obljubil prvi načrt antične ladje. »Doma sem se trudil s sestavljanjem montažne ladje, ki ne zahteva pretiranega znanja. Spomnim pa se, da sem pred leti tudi hodil po Miklošičevi ulici na Ptuju, kjer ima moj mentor Miran Gabrovec atelje. V njem sem zagledal njegovih vsaj sedem modelov razstavljenih ladij. Obnemel sem in takrat sem spoznal, da je to tisto, kar si resnično želim,« se spominja Breznik. Pozneje ga je poklical po telefonu in rodilo se je novo prijateljstvo. Gabrovec zdaj ladij ne izdeluje več, zato Brezniku predaja svoje načrte.

Zgolj zase in za družino

Če bi razmišljal samo o zaslužku, se Breznik še kako zaveda, da bi že zdavnaj obupal. »Ladjo sestavlja najmanj 100 kosov, eden pa stane 5,90 evra. Če k temu prištejemo še moje delo, saj za izdelavo porabim več kot 200 ur, včasih 300 ali 400 ur, niti ne upam pomisliti, kdo v Sloveniji bi ladjo kupil za 1000 evrov, kolikor bi nekako bila cena, da bi z modeliranjem še nekaj zaslužil. Zato jih trenutno delam samo zase, za hčerko, sina in vnuka,« razlaga Breznik.

Gabriel Toplak
Različni odtenki nastanejo iz različnih vrst lesa, najprimernejši pa sta lipa in javor.

Pomoč sorodnice

Vseeno tovrstni hobi Breznika precej stane. A zdaj je ugotovil, da lahko tudi jadra kupuje nekoliko ceneje od originalnih. »Čisto po naključno sem opazil, da bi lahko za jadra uporabljal material, ki ga uporabljajo pri izdelovanju kurentovih oblačil. In sorodnica, ki je šivilja, poskrbi, da so pravih mer.« Drugače pa ima Breznik, ki ga od upokojitve loči še leto dni, v svojem hobiju tudi še neuresničene sanje: »Želim si, da bi nekoč izdelal maketo ladje Titanik.«