Tretja svetovna vojna

Ne sama vojna vihra, občutene bodo posledice

R.T.
18. 8. 2016, 10.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Obe dozdajšnji svetovni vojni sta se bili neposredno, dokler ni prevladal eden ali drugi. Vendar pa v primeru izbruha novega in primerljivega konflikta ta ne bi bil tako viden, kot bi bile vidne njegove posledice.

STA
Obveščevalne agencije so šle v korak s časom.

Vojna vihra se namreč seli v sfere, do katerih vsi nimajo dostopa.

In če se ne znate bojevati v kibernetskem svetu, to pomeni, da bo vojna izgubljena tako na kopnem kot tudi v zraku in na vodi, meni Peter Singer, ameriški politični analitik in soavtor knjige Ghost Fleet. V njej se ukvarja z verjetnost, da bi se nekega dne v kibernetski vojni pomerile Združene države Amerike, Rusija in Kitajska.

Kako je videti kibernetska vojna?

V zvezi z nekaterimi vročimi točkami današnjega sveta je mogoče govoriti o primerih mikro kibernetskih vojn. Predvsem v Siriji in Ukrajini.

Kot pojasnjuje Singer, je mogoče v kibernetski vojni početi le sledeče: zbirati informacije, jih blokirati, krasti ali jih spreminjati. Vse to se dogaja že zdaj, a ne v dovoljšni meri, da bi lahko govorili o globalni kibernetski vojni, kombinacija štirih postavk pa bo po Singerjevem mnenju del vsake prihodnje vojne.

Obveščevalne agencije so šle v korak s časom.

Kraja podatkov: kako je Kitajska izigrala ZDA

Vojno za informacije dobro ponazarja primer kraje podatkov v zvezi z ameriškim lovcem pete generacije F-22. Kitajske službe so se dokopale do strogo varovanih podatkov tajnega projekta, s katerimi bi si lahko Kitajska pomagala pri stvaritvi svojega lovca. In si je pri kar dveh modelih.

Priprave za napad

Singer je prepričan, da so kibernetski posegi najboljši način za pripravo na dejanski vojaški napad, a da je že tehnologija sama dovolj za učinkovito oviranje nasprotnika. Meni, da se je Rusija v Ukrajini in na Krimu držala ravno tega načela.