Starodavni računalnik

Ali lahko napove prihodnost?

ud
16. 6. 2016, 21.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Znanstveniki so razkrili skrivnost ene izmed najdb. Ta je 2000 let star mehanizem Antikythera. Odkrili so ga v razbitinah ladje blizu Krete leta 1901. Neverjetna naprava je opisana kot prvi računalnik in je predmet številnih razprav v zadnjem času.

wikipedia
Med sončevim mrkom je mehanizem spremenil barvo, kar bi lahko bilo nekakšno znamenje.

Kako so Grki razvili to napravo, ki je napolnjena s številnimi bronastimi orodji, je še vedno neke vrste skrivnost. Še posebej glede na časovno obdobje, v katerem je bila zgrajena. Na splošno velja prepričanje, da je bil mehanizem dejansko uporabljen kot neke vrste astronomski računalnik, ki je sledil in prikazoval položaje sonca, lune in planetov.

Leta 1907 so odkrili nenavaden mehanizem v razbitinah ladje. 

PREUČEVANJE 

Raziskovalci, ki preučujejo napravo, pa so pred kratkim razkrili najnovejše ugotovitve, ki so med drugim vključevale analizo drobnih črk, ki so jedkane na površini preživelih delov računalnika. »Česar se nismo zavedali, je to, da bi lahko sodobne tehnike, ki nam omogočajo branje besedila, to počele veliko bolj učinkovito. Tako znotraj naprave kot zunaj,« je dejal član ekipe Mike Edmuds z Univerze v Cardiffu.

Kako so v tistem času lahko razvili takšen mehanizem, je še danes skrivnost. 

NAPOVEDOVANJE 

Nova analiza je pokazala, da bi lahko mehanizem uporabljali za napovedovanje prihodnosti, kot tudi to, da je spremljal položaj znanih astronomskih teles. Na to so se sklicevali na podlagi spreminjanja barve med sončevim mrkom. »Nismo najbolj prepričani, kako bi si to razlagali. A če smo odkriti, je povsem mogoče, da je sprememba barve med mrkom lahko znamenje,« je dejal Edmuds. »Če je to res in če smo si pravilno razlagali, kaj spreminjanje barve pomeni, imamo prvi mehanizem, ki je astrološki, in ne astronomski,« je še dodal.