Strah pred vojno

Ruski upokojenec hoče Trumpu poslati dobrih tisoč evrov

R.T.
16. 6. 2016, 10.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Feliks Nikolajevič Kolski pozna vojno. Njegov praded je imel pet sinov – iz druge svetovne vojne se je vrnil le eden. To ni bil njegov oče.

Reuters
Medtem ko se številni Američani bojijo potencialno rušilnega Trumpovega predsedovanja, se Rusiji ob tem cedijo sline.

Rodil se je malo po tistem, ko je oče 1941. že odšel na fronto. »Moja generacija si ni nikoli opomogla,« je o 27 milijonih ljudi, ki jih je v vojni izgubila Sovjetska zveza, dejal Feliks Nikolajevič Kolski. »Nočemo še ene vojne.« Zato se je odločil ukrepati, da bi preprečil še en katastrofalni konflikt: pisal je Donaldu Trumpu.

Feliks Nikolajevič Kolski upa, da bodo Američani izvolili predsednika, ki Rusijo ne bo imel za sovražnika.

Na njem je nekaj ruskega

Iz svojega doma v industrijskem mestu na vzhodnem pobočju Urala mu je v pismu napisal, da je edini od kandidatov za predsednika Združenih držav Amerike, ki ga navdaja z zaupanjem. Ključen pa je le en vidik: Kolski noče vojne z ZDA, Trump pa očitno ne z Rusijo. »Ste edini kandidat, ki ne govori o ruski grožnji,« je zapisal. In medtem ko se številni Američani bojijo potencialno rušilnega Trumpovega predsedovanja, se Rusiji ob tem cedijo sline. Zdi se, da Trump razume rusko moč in se ji noče zoperstavljati. Pa še nekaj ruskega je na njem: rad ima pozlačeno razkošje, vzhodnoevropske ženske, požvižga se na politično korektnost.

Naravni zaveznici

Kolski upa, da bodo Američani izvolili predsednika, ki Rusijo ne bo imel za sovražnika. Tako je v svojem pismu zapisal tudi, da čeprav Amerika porabi preveč denarja za NATO, da bi zavarovala provokativne, proti Rusiji nastrojene baltske države, sta z Rusijo naravni, zgodovinski zaveznici.

100.000 rubljev je približno 1.300 evrov. Morda se vsota zdi skromna, a velja omeniti, da jo v mestu Nižni Tagil povprečni delavec zasluži v štirih mesecih.

»Glede na situacijo, v kateri se je znašel svet,« je svoje pismo zaključil Kolski, »potrebujemo dobro obveščene, mirne politike trdnega značaja, ki so sposobni mirno razrešiti tudi najbolj pereče težave. Ta človek bi lahko bil Donald Trump. Upam, da ga bodo Američani izvolili za predsednika Združenih držav Amerike. Njegovo predsedniško kampanjo sem pripravljen financirati s 100.000 rublji. Upam, da bo ameriška družba razumela moj položaj. Nočem, da moje Ruse doleti usoda 27 milijonov sovjetskih državljanov, ki so umrli v drugi svetovni vojni.«

Kolski je natisnil pismo, za prevod je poskrbela njegova 19-letna vnukinja, ki se je nato dve uri prebijala do najbližjega ameriškega veleposlaništva v Jekaterinburgu, da je poslala pismo. Ruska pošta namreč ni najbolj zanesljiva.