Zanimivosti

Šestdeset odstotkov ovdovelih vidi duhove ljubljenih

U. D.
23. 4. 2016, 11.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Paranormalna videnja so zelo pogosta v zadnjem času. Ljudje se srečujejo z vesoljci, vidijo duhove in druga nenavadna bitja, kot je Bigfoot, tako da ni čudno, da ovdoveli vidijo svoje umrle partnerje.

Poročila, da ljudje vidijo ali slišijo svoje mrtve partnerje, še zdaleč niso redka. Nova študija v Italiji pravi, da sploh ni nenavadno, da ljudje vidijo, slišijo ali celo začutijo umrlega ljubljenega. "Te paranormalne izkušnje dejansko niso tako redke, kot bi mislili," so povedali raziskovalci z univerze v Milanu, ki vodijo obsežno študijo primerov, ki jih imenujejo halucinacije po žalovanju. V študiji so zapisali, da dokazi kažejo na veliko konsistentnih halucinacij med ovdovelimi. Številke celo nakazujejo nekje med 30 in 60 odstotki. 

Halucinacije 

Jacqueline Hayes z univerze v Roehamptonu se je prav tako nekaj let ukvarjala s to tematiko, vendar je namesto izraza "halucinacije" raje uporabljala izraz "izkušnje stalne prisotnosti". Povedala je: "Ljudje nam prijavljajo vizije, glasove, razne občutke, vonj in celo nekaj, čemur bi lahko rekli občutek prisotnosti, ki pa ni povezan s katerimkoli od petih čutov. To se ovdovelim ne dogaja takrat, ko se ljube osebe spominjajo, ampak čisto nehote, ko se je ne." 

Posttravmatski stres?

Čeprav ni jasno, kaj točno povzroča te izkušnje, nekateri raziskovalci menijo, da bi se jih lahko primerjalo s prebliski pri posttravmatski stresni motnji. Hayesova vseeno verjame, da se tukaj dogaja nekaj več. "Te izkušnje se lahko pojavijo celo več let po partnerjevi smrti. Takrat ko človek ne doživlja več travm, so te izkušnje nove in niso v obliki spominov. Ali so koristne ali ne, je odvisno od razmerja z umrlim," je še dodala Hayesova.