Zanimivosti

Zamislite si njegovo agonijo: vsak dan znova živi 14. marec 2005

M.J.
15. 7. 2015, 13.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Ubogi moški se spominja vsega do tega dne in do 13:40 ure. Potem pa več ne more sprejemati novih informacij, sej se, tako kot se reče v računalniškem žargonu, resetira?!

Arhiv Svet24

38-letni pacient, katerega identiteta ni znana, strokovnjaki pa so ga poimenovali William, vsakodnevno podoživi 14. marec 2005. On se namreč vsako jutro prebudi in misli, da je prav ta datum, da še vedno služi vojsko in da ima ta dan pregled pri zobozdravniku. V nadaljevanju dneva pa izgubi novo informacije.

Doktor Gerald Burgess je prepričan, da je to edini tovrstni primer amnezije na svetu. Ubogi moški se spominja vsega do tega dne in do 13:40 ure. Potem pa več ne more sprejemati novih informacij, sej se, tako kot se reče v računalniškem žargonu, resetira. Nove informacije lahko hrani do približno 80 minut.

»Da bi lahko normalno funkcioniral, mu soproga vsako jutro prižge računalnik in prebere vse naloge, ki jih mora na ta dan opraviti in da mu osveži spomin,« je zapisal zdravnik Burgess, ki je zavrnil obtožbe, da William hlini bolezen.

Burgess je pojasnil, da z njim sodeluje več kot deset dni in da ni možnosti, da bi se moški pretvarjal. Pri Williamu je problem, da v njegovih možganih ne pride do sinteze proteinov, kar privede do tega, da njegovi možgani niso sposobni beležiti novih dogodkov.

Williamov problem je zelo podoben tistim, ki bolehajo za retroaktivno interferenco, pri čemer ne morejo premostiti informacij iz kratkoročnega v dolgoročni spomin (takšna situacija je opisana v popularnem filmu Memento), toda tukaj se simptomi ne skladajo popolnoma.

William ni tako nikdar utrpel udarca v glavo, niti ni v njegovih možganih moč najti kakšne fizične poškodbe, temveč se lahko zgolj ugiba, kaj vzrok stanja, v katerem se danes nahaja. Burgess je tudi potrdil, da so se problemi pri njegovem pacientu začeli neposredno po anesteziji, ki jo je dobil pri zobozdravniku, ni pa rečeno, da je bil ta trenutek usoden za stanje, v katerem se sedaj nahaja.