Zanimivosti

V oceanih na sekundo odjekne 12 atomskih bomb

R.T.
3. 3. 2015, 13.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Pozabite na tako imenovane premore v globalnem segrevanju, opozarjajo strokovnjaki – nove raziskave namreč kažejo, da se nam obeta doba pospešenega segrevanja. Medtem ko se je zaradi različnih vremenskih ciklov stopnja segrevanja v atmosferi v zadnjih letih res upočasnila, se globalno segrevanje kot takšno ni, še pravijo strokovnjaki.

Arhiv Svet24

Daleč od tega. Segrevanje naj bi se dejansko izredno pospešilo, saj toploto vpijajo oceani. Razsežnosti tega fenomena smo doumeli šele v zadnjih letih, potem ko so znanstveniki razvili nove tehnologije, zmožne merjenja temperatur na globini s potrebno natančnostjo.

»Lažni premor bo kmalu prišel h kraju. Upočasnitev je le začasna in bo verjetno kmalu prestala.« - Michael Mann

Oceanograf JohnChurch je tako leta 2012 obelodanil grozljivo resnico globalnega segrevanja: podnebne spremembe so v zadnjih desetletjih v povprečju v oceane oddajale okoli 125 trilijone džulov toplote. To je primerljivo z detonacijo dveh atomskih bomb velikosti tiste, ki je bila odvržena nad Hirošimo. Antropogene spremembe ozračja torej oceane segrevajo z dvema atomskima bombama na sekundo. Te ugotovitve so iz leta 2012. Podatki izpred dveh let pa kažejo, da je segrevanje enakovredno kar dvanajstim atomskim bombam na sekundo. Ljudje smo z izgorevanjem fosilnih goriv v oceanih »sprožili« 378 milijonov atomskih bomb. To v navezi s prekomerno absorpcijo ogljikovega dioksida poganja zakisljevanje oceanov, ogrožena pa je celotna morska prehranjevalna veriga in bitja, ki se hranijo z morskimi vrstami, tudi ljudje.

Sodeč po nedavnih raziskavah je ključni razlog, da so oceani v zadnjih desetletjih vpili toliko toplote in s tem prikrili dejansko razsežnost globalnega segrevanja, Pacifično desetletno nihanje – poseben vremenski vzorec, ki lahko traja med 15 in 30 leti. To je v svoji zadnji pozitivni fazi, ki je trajala od 1977 pa do 1998, pomenilo, da so oceani vpili manj toplote in tako pospeševali rast temperature v atmosferi. V negativni fazi, ki se je začela leta 1998, pa so oceani posledično iz atmosfere vpili več toplote. Vendar pa ti cikli niso več tako redni kot v preteklosti. Zadnjo povečini negativno fazo je delno prekinila pozitivna, ki je trajala od leta 2002 pa do 2005.

Kakorkoli že, klimatolog Michael Mann, geolog Byron Steinman in meteorologinja Sonya Miller ugotavljajo, da je ta cikel začasno zavrl segrevanje ozračja. Zato so nekateri bili pod lažnim vtisom, da je prišlo do premora v globalnem segrevanju. Vendar pa dognanja omenjenih strokovnjakov kažejo, da premor kot tak ne obstaja in da gre v resnici samo za posledico omejenosti raznih merilnih inštrumentov. Ko bo torej upočasnitev prestala, bo toplota sicer ostala v oceanih, je pa bodo ti vpili manj. Posledično bodo narastle kopenske temperature. Strokovnjaki pričakujejo, da bomo vročino takrat dobro občutili. Kdaj se bo to zgodilo, ne ve nihče, vendar pa je mogoče po določenih kazalcih iz preteklega leta soditi, da se fazi Pacifičnega desetletnega nihanja menjata ravno zdaj. Če se strokovnjaki ne motijo, nas tako v naslednjih petih letih ali manj čaka znaten porast globalnega segrevanja, ki bi lahko trajal desetletje in tako še nadalje destabiliziral že tako nepredvidljivo podnebje.