Zanimivosti

FOTO: Najdete astronavta?

B.K.
3. 3. 2015, 13.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Na izjemni fotografiji, ki jo je posnel inženir na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) Terry Virts, je vidna sublimna veličina vesoljske postaje v vsej svoji mogočnosti. Na sliki je posnet del postaje, na njem pa leži poveljnik Barry Wilmore, ki pa je zaradi ogromne postaje skoraj neopazen.

Twitter

Svoj že tretji vesoljski sprehod v osmih dneh sta Virts in Wilmore dokončala po petih urah in pol. Na pristajalno ploščad sta pritrdila več kot 240 metrov žic in več anten.

Twitter

Prvi človek, ki je hodil v vesolju je bil sicer sovjetski kozmonavt Aleksej Leonov, ki se je po vsemirju sprehodil 18. marca, 1965 in tako za nekaj več kot dva meseca premagal ameriškega kolega Edwarda Whitea

Twitter

Hoja po vesolju pa ga je skoraj stala življenja. Zaradi atmosferskega tlaka se mu je namreč kot balon napihnila vesoljska obleka in Leonov se ni mogel stlačiti nazaj v kapsulo. Leonov je hitro reagiral in iz skafandra izčrpal polovico kisika, nato pa je v kapsulo smuknil z glavo naprej, čeprav bi po protokolu moral dati prednost nogam. V majhni kapsuli se je uspel obrniti na noge in iz vesolja potegniti »popkovino« s katero je bil pritrjen na kapsulo, da ne bi odjadral predaleč. Nato je lahko zaprl loputo in se srečno vrniti na Zemljo.

Twitter