Zanimivosti

Izola - kolesarska destinacija leta

R.T.
24. 2. 2015, 08.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Izola je edino mestece ob slovenski obali, ki je z dokaj uspešnim sožitjem med lokalnim prebivalstvom, ribiško tradicijo in vedno bolj pestro turistično ponudbo še ohranilo nekaj iskrivega, romantičnega pridiha Jadrana in se obenem iz pregovorno turistično upokojenske destinacije, prelevilo v mestece, ki je prijazno tudi do mlajših in družinsko športnih rekreacijskih navdušencev, predvsem kolesarjev.

Samo letos bodo v Izoli štiri množične kolesarske prireditve, prva, Adria bike Show že 27. Februarja do 1. marca, nato aprila Orange bike tour, avgusta prireditev »S kolesom na ribiški praznik« in  nato še zaključek kolesarske sezone v sklopu akcije Olimpijskega komiteja »Slovenija Kolesari« v začetku oktobra.

Ključen moment, da se je Izola preobrazila v kolesarjem prijazno mesto, je poleg mile klime, ki dovoljuje kolesarjenje praktično čez celo leto in razgibanih cest, lanska dirka za Veliko nagrado Izole, ko je po slovensko istrskih cestah pedaliralo 20 najboljši profesionalnih ekip, ki nastopajo v UCI Continental klasi. Ob dobri organizaciji lanske Velike nagrade in dobrimi cestno vremenskimi pogoji, so imeli letos organizatorji že več kot 40 prijav najboljših evropskih profesionalnih ekip, tako, da so morali skoraj polovici najavljenih ekip odpovedati gostoljubje, zaradi predpisane kvote, da na eni dirki lahko nastopa samo 200 kolesarjev.

Adria bike show

Letošnji izolski kolesarski praznik Adria Bike Show (www.adriabikeshow.si) , kot so ga poimenovali organizatorji, bo razdeljen na dva dela. Na dirko profesionalnih ekip UCI Europe Tour, ki je registrirana kot UCI kategorija 1.2 in bo ob Dirki po Sloveniji najbolj eliten profesionalni kolesarski dogodek v naših krajih, saj bo po 143 kilometrih cest slovenske Istre, s startom in ciljem v Izoli, drvelo 25 evropskih profesionalnih kolesarskih ekip in na rekreativni program, ki bo med najbolj množičnimi kolesarskimi prireditvami in tudi prvo množično kolesarsko druženje v tem letu v Sloveniji. Organizatorji Adria Bike Showa v Izoli pričakujejo okrog 2500 tekmovalcev in ljubiteljev kolesarstva iz Slovenije, Italije, Avstrije, Hrvaške in drugih držav.

Čar rekreacijske dirke bo tudi v tem, da se bodo lahko nastopajoči na start odpravili takoj za svojimi profesionalnimi kolegi in bodo vozili en krog (40 ali 80 km) po isti trasi kot vse najboljše slovenske profesionalne ekipe, Adria Mobil, Radenska in Sava Kranj, ter drugi najboljši kolesarji iz Evrope.

V Izoli se bodo na Adria bike showu zbrali tudi najboljši slovenski kolesarji, Simon Špilak, Luka Mezgec, ki je lani z veličastnim šprintom osvojil sosednji Trst na Giru po Italiji, Matej Mohorič, Kristjan Koren, Borut Božič in Jan Polanc, ki so pred začetkom Adria Bike showa, s podpisom pogodbe med izolskimi hotelirji, ki bodo najboljšim slovenskim kolesarjem ponudili domovanje med pripravami na sezono  in kolesarsko zvezo, postali tudi »ambasadorji« Izole kot turistično kolesarske destinacije, kar je sploh prvi tovrstni primer v Sloveniji, da so vrhunski športniki postali promotorji mesta kot turistično športne destinacije.

Družinsko kolesarjenje, mountain bike, trial bike, pump track

V Izoli pa ne bodo živali zgolj profesionalci in amaterji, ki se vozijo po cestah ampak bodo svoje veščine in znanje preskušali, dopolnjevali in razkazovali tudi kolesarji, ki imajo rajši makadamske poti. V sklopu rekreativnega programa bo v Izoli tudi otvoritev PUMP Track poligona, Trial Show v premagovanju najrazličnejših statičnih ovir, tura gorskih kolesarjev po zaledju idiličnih istrskih gričev, trasa namenjena za najmlajše kolesarje, ki bodo s poganjalci drveli ob nabrežju Izole, proga za malo starejše, ki bodo ob spremljavi policistov spoznavali cesto predmetne predpise, družinsko kolesarjenje, sejemsko prireditveni del, kjer se bodo predstavljali vrhunski proizvajalci kolesarske opreme, bolšji sejem koles in rabljene kolesarske opreme in zabavno kulinarični spremljevalni program.