Zanimivosti

Obalna mesta v znamenju pustnih sprevodov

Tilen Pajek
17. 2. 2015, 22.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Na Obali se je minuli vikend odvijal 7. Istrski karneval s pustnimi sprevodi. V sredo pripravljajo pokop pusta.

Tilen Pajek

Čeprav na Obali zime skoraj ni bilo, so pustne maske tudi letos poskušale opraviti svojo glavno nalogo – odgnati ta letni čas. Na pustni vikend sta se v Kopru in Portorožu odvijala pustna sprevoda, v Izoli pa so dogajanje posvetili večinoma otrokom.

Tilen Pajek

Na treh dobro obiskanih pustnih zabavah se je skupaj predstavilo več kot 35 skupin, med katerimi so izstopale predvsem etnografske maske in vozovi. Glavne ulice so bile zaprte, saj je oblast prevzel pust. »Na pustni sprevod se v društvu pripravljamo vse leto. Gre za prijetno delo in zabavo, ki nas združi,« nam pove ena od članic skupine iz Dekanov, ki se je tokrat predstavila v vlogi Vikingov. Tudi letos so lahko obiskovalci na sprehodu mask opazili številne tradicionalne maske, kot so klovni in kurenti, najbolj pa so navdušile aktualne tematike – predor Markovec ali pa projekt TEŠ6.

Med množico pisanih in veselih mask poleg odraslih seveda niso manjkali otroci. Zanje je to čas zabave in brezskrbnosti, ko se na isti zabavi srečajo skupine različnih generacij. V Portorožu so se pod imenom Rompiči predstavili otroci iz Vrtca Morje. Oblečeni v glasbene note, njihovi starši pa v različna glasbila, so skupaj zapeli: »Rompiči smo mi vsi, v maškare smo zdaj prišli. Na note mi igramo in se fajn imamo!« Zabave in nasmejanih obrazov vsekakor ni manjkalo. Za to je poskrbela tudi dobra glasba in pa pustne sladke dobrote, kot so hroštoli in krofi. V sredo, na pepelnico, na Belem Križu nad Portorožem pripravljajo že tradicionalen pokop pusta.

POUDAREK NA SLIKI 2: Največ zanimanja so poželi skrbno pripravljeni pustni vozovi.