Zanimivosti

Slepo psičko uporabili za vabo v pasjih bojih

Tilen Pajek
17. 2. 2015, 07.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Življenje psičke Baby pasme pitbul ni bilo lahko. Na novo je zaživela šele v Izoli, s pomočjo Aleksandre – daleč od pasjih bojev, v katerih je morala sodelovati.

osebni arhiv Aleksandre

Baby se je rodila v Bosni, kjer so jo lokalne prostovoljke opazile pri moškem, za katerega je bilo znano, da se ukvarja s pasjimi borbami. Ko so jo našli, je bila stara štiri mesece in že takrat slepa. Z pomočjo prostovoljcev je prejela ustrezno oskrbo in veterinarsko pomoč. Bila je polna ran in ugrizov, saj je služila kot vaba pri treningu mladičev, namenjenih za pasje boje. Njena slepota je posledica fizičnih poškodb s tankim in ostrim predmetom.

osebni arhiv Aleksandre

»Veterinar je ocenil, da je okvara vida posledica človeškega dejanja. Od odvzema pa do prihoda v Slovenijo je imela psička tri začasne skrbnike, v Mostarju, Splitu in nazadnje v Zagrebu, kjer smo jo mi tudi prvič videli,« nam pove skrbnica Aleksandra. V želji, da bi pomagali pasji duši, ki je že veliko pretrpela, so jo sprejeli v svojo »živalsko družino«.

Osebni arhiv Aleksandre

»Poleg Baby imamo doma še 8-letno nemško ovčarko Pandoro, majhno mešanko Nino, ki ima 15 let, ter škotskega mejnega ovčarja Blue Boya, starega 6 mesecev. Vsekakor pa je vodja krdela Nina, če ne upoštevamo našega muca Lakija, ki 'ustrahuje' vse naše kužke,« z nasmeškom pripoveduje skrbnica.

Osebni arhiv Aleksandre

Baby je posvojila prek društva Animal Angels, saj verjame, da je glede na število psov po zavetiščih posvojitev prava izbira. Kosmatinka je sicer običajen pes, vendar ji je preteklost pustila nekaj posledic: »Še vedno se boji moških, sploh tistih, ki jih ne pozna, in nanje laja. Občutljiva je tudi na pse, ki cvilijo ali renčijo.« Čeprav je bilo na začetku veliko težav, je zdaj psička že enakopraven član družine: »Giblje se, kot da bi videla. Iz bloka gre brez pomoči in tudi s povodcem je ni treba več usmerjati.«