Zanimivosti

Akrapovič podira rekorde

M.J.
6. 2. 2015, 09.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ivanški Akrapovič je lani prodal za 71 milijonov evrov izdelkov in hkrati dosegel približno šest milijonov evrov čistega dobička. Pri prodaji je lani dosegel 24-odstotno rast, svoj predlanski dobiček pa presegel za približno 2,6 milijona evrov. Končanje selitve proizvodnje v Črnomelj uprava družbe predvideva najpozneje v začetku aprila.

STA

Predsednik upravnega odbora družbe Igor Akrapovič je za STA povedal, da letos načrtujejo približno 80 milijonov evrov prihodkov od prodaje, dobiček pa naj bi zaradi stroškov selitve - ta naj bi jih skupaj stala približno 18 milijonov evrov - in približno dvotedenskega izpada proizvodnje predvidoma ostal na lanski ravni.

Dodal je, da računajo, da bo njihova prodaja v dveh letih presegla sto milijonov evrov. V okviru teh načrtov naj bi v prihodnjih letih razmišljali tudi o svojih predstavništvih v Južni Ameriki in Aziji, s čimer bi se radi znebili tamkajšnjih visokih carinskih dajatev. Vse to pa naj bi sledilo po konsolidaciji črnomaljske proizvodnje, je dejal.

STA

Glede selitve, ki so jo začeli v drugi polovici julija lani, je pojasnil, da jim je najemnik objekta nekdanjega Danfossa, Secop v likvidaciji, z novim letom predal vse črnomaljske prostore, predvidoma konec marca ali v začetku aprila pa naj bi tja dokončno prenesli vso Ivanško proizvodnjo in tam zaposlovali približno 500 ljudi. V Črnomlju so že lani končali gradnjo svojega novega logističnega centra.

Sicer je Akrapovič v Črnomlju lani na novo zaposlil približno 200 delavcev, letos pa tam predvidevajo približno 60 novih delovnih mest.

Družba, ki sedaj zaposluje približno 800 ljudi, bo v Ivančni Gorici ohranila vodstvo družbe, razvojni oddelek, livarno, orodjarno in oddelek predproizvodnje. V črnomaljskih prostorih bodo skupaj z novim logističnim centrom imeli na razpolago 23.000 kvadratnih metrov.

Število zaposlenih v Črnomlju nameravajo postopoma zviševati za predvidoma 70 na leto, v Ivančni Gorici pa naj bi ohranili predvidoma 250 do 300 zaposlenih in zaradi povečanja naročil tamkajšnje zmogljivosti - predvsem v livarni - nekoliko okrepili. V Ivančni Gorici v prihodnjih letih predvidevajo tudi gradnji novega testnega središča in nove upravne stavbe.

Ob sedanji rasti naj bi v prihodnjih treh ali štirih letih v Beli krajini zaposlovali do 800 ali tudi več ljudi. Skupaj z ivanškimi pa naj bi število zaposlenih v prihodnjih letih doseglo približno 1000, je še napovedal Akrapovič.