Zanimivosti

Na Marsu odkrili dolgo izgubljeno raziskovalno sondo

M.J.
16. 1. 2015, 13.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Raziskovalno sondo, ki je pred več kot desetletjem skrivnostno izginila, so s pomočjo satelitskih posnetkov odkrili na površju Marsa, je sporočila britanska vesoljska agencija. Sondo Beagle 2 so leta 2003 izstrelili v okviru misije Evropske vesoljske agencije Mars Express, a se je po ločitvi od vesoljskega plovila za njo izgubila vsaka sled.

Youtube.com (simbolna fotografija)

Sondo so po današnjih navedbah britanske vesoljske agencije odkrili na površju Marsa in tako razrešili skrivnostno izginotje. Prav tako najdba dokazuje, da je sonda na božič leta 2003 uspešno pristala na rdečem planetu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Sondo so odkrili na satelitskih posnetkih Nasine raziskovalne sonde Mars Reconnaissance Orbiter, ki kroži okrog Marsa.

Generalni direktor Evropske vesoljske agencije Jean-Jacques Dordain je danes dejal, da kar je pred 11 leti veljalo za polom, očitno ni bil popoln polom. "Prišlo je vsaj do pristanka na Marsu," je povedal.

A sonda Beagle 2 po pristanku ni začela polno delovati, zato ni mogla pošiljati signala ali podatkov. Vse sončne celice sonde bi morale začeti polno delovati, da bi lahko začela antena na sondi pošiljati podatke na Zemljo in z nje prejemati ukaze.

Zaradi neaktivnosti antene pa tudi zdaj ne bo mogoče zbuditi sonde ali od nje prejemati podatkov.

Beagle 2 so na vesoljskem plovilu Mars Express s sojuzovo raketo izstrelili 2. junija 2003. Po ločitvi od plovila 19. decembra istega leta pa o sondi ni bilo več ne duha ne sluha. Šlo je za prvo evropsko vesoljsko misijo raziskovanja drugega planeta.

Sonda, ki je nosila ime po raziskovalni ladji Charlesa Darwina, naj bi s pomočjo vrtalnega robota PLUTO zajela površino s planeta do globine metra in pol ter na krovu analizirala sestavo kamnin, hkrati pa naj bi tako poskušala odkriti sledove morebitnega življenja na Marsu.