Zanimivosti

Konec sveta: na dan prišel usodni posnetek!

TP
15. 1. 2015, 09.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Pred 34 leti je na začetku oddajanja CNN ustanovitelj prve 24-urne informativne televizije Ted Turner dal veliko obljubo, povezano s svojo novo poslovno potjo.

YT

»Če izvzamemo možne težave s satelitom, se naš program ne bo ustavil vse do sodnega dne,« je obljubil Turner, rekoč, da je že pripravil finalni video, ki ga bo CNN moral predvajati tik pred eventualno apokalipso. »Himno bomo predvajali samo enkrat (1. junija, na prvi dan delovanja televizije), ko pride konec sveta, pa bomo skladbo Nearer My God To Thee spustili tik preden se bomo odjavili,« je rekel Turner le nekaj trenutkov, preden je spustil CNN v pogon.

»Imamo dokaz, da se niso šalili,« je dejal bivši sodelavec CNN-a Michael Balaban, ki je objavil enominutni video Nearer My God To Thee v izvedbi vojaškega orkestra. »Prav ta video bi moral zavrteti zadnji preživeli uslužbenec CNN-a, preden bi umrl od radiacije, kuge, zombijev ali kakšnega drugega črnega scenarija, ki si ga je zamislil Turner.«

Do posnetka, narejenega v formatu 4:3, danes velja že za precej zastarelega, nikakor ni bilo lahko priti, Balaban pa ga je našel leta 2009, ko je na CNN delal kot pripravnik. Posnetka ni našel naključno, temveč ga je začel iskati po tistem, ko mu je zanj povedal profesor, ki je bil svoj čas ravno tako zaposlen na CNN.

Do danes so bili vsi prepričani, da se je ekscentrični tajkun šalil, zdaj pa se je na internetu pojavil CNN-ov video za konec sveta.

Video naj bi bil še vedno shranjen v arhivu, in sicer pod imenom Turner doomsday video (Turnerjev video sodnega dne). Na ovitku z rdečimi črkami piše: 'Ne predvajaj, dokler ne dobimo potrditve, da je prišel konec sveta'. Nejasno je le to, kdo in od katerega vira bo na sodni dan dobil potrdilo, da je prav ta dan tudi prišel.