Zanimivosti

Znanstveniki svarijo pred zvezdo, ki bi lahko naredila konec življenju na našem planetu

J.P.
20. 12. 2014, 04.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V Oortovem oblaku, daleč onkraj Neptunove orbite, počiva na trilijone kometov, ostankov nastanka Osončja. Zemlji večje grožnje ne predstavljajo.

dk

Kar pa se lahko spremeni v trenutku. Znanstveniki so namreč že spoznali, da so bližnji mimohodi zvezd vsekakor mogoči. Kaj takega bi se lahko zgodilo že v naslednjih 240.000 letih. In kaj bi sledilo? Smrtonosna toča kometov.

Bližnje srečanje z zvezdo bi lahko pomenilo konec življenja na našem planetu.

Po besedah dr. Corynja Bailer-Jonesa iz Inštituta Maxa Plancka za astronomijo v nemškem Heidelbergu naš sončni sistem ogroža več zvezd. Sonce se med svojim kozmičnim plesom po Rimski cesti namreč približuje in oddaljuje od bližnjih zvezd.

Od teh je najbolj nevarna Hip 85605, le nekaj manjša od Sonca. Po znanstvenih izračunih obstaja 90-odstotna možnost, da se v naslednjih med 240.000 in 470.000 letih Zemlji približa na med 0,13 in 0,65 svetlobnih let. V tem primeru bi lahko dregnila v kačje gnezdo, ki je Oortov oblak, območje kometov.

Ti bi tako lahko zašli v notranjščino Osončja in sčasoma trčili v Zemljo. Življenje na njej pa ne ogrožajo le kometi, temveč tudi sevanje samih zvezd – to bi lahko nemudoma pobilo prisotne organizme ali pa izbrisalo zaščitni sloj ozona, kar bi naredilo prosto pot smrtonosnim UV žarkom.