Zanimivosti

Študentje nižjih letnikov ponarejajo seminarske naloge, fakulteta jih je zato ukinila

Ž.K.
9. 12. 2014, 20.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Na fakulteti za tehnične vede v Novem Sadu so se odločili, da bodo ukinili ocenjevanje seminarskih nalog. Kot so potrdili za spletno stran 24sata.rs, so se za to odločili, ker so ugotovili, da vse več študentov naloge preprosto kopira s spleta ali jih celo kupi od kolegov

Facebook

Problem naj bi bil najbolj pereč v nižjih letnikih, kjer je podajana snov dovolj splošna, da omogoča tovrstno izogibanje delu. Ideja je prišla iz oddelka za industrijski inženiring in menedžment, zdaj pa velja za vso fakulteto. Kot so še pojasnili odgovorni na fakulteti, to ne pomeni, da bodo ukinili raziskovalno delo, namesto ocen za seminarska dela bodo zdaj ocenjevali njihove zagovore.

Študent bo še vedno moral oddati seminarsko, a jo bo moral nato zagovarjati in dopolnjevati skupaj z mentorjem. Po podatkih, ki jih je objavila omenjena fakulteta, naj bi bilo zdaj prekopiranih ali kupljenih kar 20 odstotkov vseh seminarskih nalog. Natančnega podatka sicer nimajo, saj na univerzi v Novem Sadu nimajo programske opreme za odkrivanje plagiatov. Kot je sporočilo vodstvo univerze, fakultete za uporabo te opreme niso pokazale interesov. Spletna stran 24sata, ki je objavila novico, je razkrila tudi cenik akademskih del na spletu.

Seminarska naloga naj bi stala med 10 in 20 evri, diplomska ali magistrska naloga pa tudi do 200 evrov. Na nezakonito početje svojih kolegov so opozorili tudi študenti. Vodstvo fakultete trdi, da se jih je kar ena tretjina pritožila zaradi goljufanja pri seminarskih nalogah in na izpitih.