Zanimivosti

95 let Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani

M.J.
1. 12. 2014, 14.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani letos praznuje že častitljivih 95 let delovanja. Slavnostni začetek Fakultete za elektrotehniko je bil 19. maja 1919 na tedanji Državni obrtni šoli na Aškerčevi cesti v Ljubljani. Ko je bila 23. julija 1919 ustanovljena Univerza v Ljubljani je bil tudi elektrotehniškemu študiju priznan akademski značaj.

FE UL

Danes Fakulteta za elektrotehniko izvaja visokokakovostne pedagoške programe, ki so prilagojeni dolgoročnim potrebam gospodarskih in drugih organizacij v Sloveniji in tujini, zahtevam znanosti, razvoja in potreb trga ter se povezuje z ostalimi fakultetami Univerze v Ljubljani ter drugimi univerzami doma in v tujini.

Pomembno področje Fakultete za elektrotehniko predstavlja znanstveno-raziskovalno delo, ki se izvaja v 33 fakultetnih laboratorijih. V letošnjem letu se je na fakulteti izvajalo 14 raziskovalnih programov in en infrastrukturni center ter 41 raziskovalnih projektov Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije ARRS (od tega 25 temeljnih, 16 aplikativnih). Na fakulteti se trenutno usposablja 56 mladih raziskovalcev ARRS in 8 mladih raziskovalcev iz gospodarstva - SPIRIT, izvedli smo 5 mednarodnih seminarjev in konferenc, 6 bilateralnih projektov s 4 državami in 105 tržnih projektov za domača in tuja podjetja. Fakulteta sodeluje pri 13 projektih 7. okvirnega programa EU, pri 21 drugih projektih v sodelovanju z EU partnerji, izvaja pa tudi projekte v okviru internacionalizacije in kakovosti Univerze v Ljubljani.