Zanimivosti

Pahor in Bossman pleskala v dobrodelne namene

R.T.
1. 12. 2014, 10.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Sekcija slikopleskarjev, fasaderjev in črkoslikarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije je letošnje 16. tekmovanje slikopleskarjev in črkoslikarjev Slovenije organizirala na Obali, in sicerv Centru za korekcijo sluha in govora v Portorožu. V stavbi, ki je bila zgrajena leta 1987, je 85 slikopleskarjev tekmovalcev in članov humanitarnih skupin v enem dnevu prebarvalo skupaj 4.600 m² zidnih in drugih površin, obenem pa bodo prenovili še vse vratne podboje ter radiatorje.

Anže Petkovšek

Državno tekmovanje slikopleskarjev predstavlja enega večjih humanitarnih projektov v državi. Pred 16. leti si ga je v takšni obliki zamislilslikopleskar Branko Goričan, ki je vsa leta tudi predsednik organizacijskega odbora tekmovanja: »Dela že od 8. zjutraj potekajo v pritličju in 1. nadstropju v učilnicah in na hodnikih. Pri delu morajo naši mojstri slediti barvnim študijam, ki so jih pripravili arhitekti svetovalci iz družbeJUB. Za prenovo teh prostorov bomo porabili 950 litrov barv JUPOL. Imamo 11 tekmovalnih ekip, torej 22 mojstrov slikopleskarjev, ki bodo prenovili 11 enako velikih učilnic, v humanitarnem delu pa med 63 mojstri in pomočniki sodeluje tudi 15 dijakov, bodočih slikopleskarjev, ki bodo poskrbeli za barvanje hodnikov in drugih pomožnih prostorov. Letos so se tekmovanja udeležili tudi trije slikopleskarji iz Anglije. Dela bomo izvajali do 17. ure, ves čas pa bo slikopleskarje spremljala ocenjevalna komisija, ki bo ugotovila, katere tri tekmovalne ekipe so bile najboljše. Vsem, ki sodelujejo v akciji, bomo na večerni slovesnosti tudi podelili priznanja za njihovo humanitarno delo. Vesel sem, da se nam je letos kot prostovoljec pridružil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je v družbi župana občine Piran, Petra Bossmana in Branka Meha, predsednika OZS, tudi sam pomagal pleskati prostore te ustanove.«

Anže Petkovšek

Predsednik Borut Pahor je v prostore centra prispel že ob 8. uri. Pod mentorstvom mojstra Jožeta Sitarja se je skupaj z dijaki takoj lotil prenove hodnika v pritličju, zatem pa učencem ustanove s spomladanskim motivom na steni pustil tudi svoj podpis. V svojem nagovoru je še poudaril, da je v prihodnje potrebno usmerjati mlade tudi v take poklice, v katerih se bodo skalili v profesionalne mojstre, saj trg take profile vedno potrebuje.

Vsi sodelujoči so se zavezali, da bodo humanitarno tekmovalno akcijo podpirali tudi v prihodnje. 

Marko Strle, ravnatelj Centra za korekcijo sluha in govora v Portorožu je povedal, da se te prenove vsi izjemno veselijo, saj bodo lahko zagotovili kakovostnejše pogoje vzgoje in izobraževanja 300 gluhim in naglušnim otrokom z govorno jezikovno motnjo, pa tudi druge obravnave mladostnikom in odraslim. Ne nazadnje je razveselila tudi vse njihove zaposlene, ki svoje strokovno delo opravljajo s posebnim poslanstvom, da svojim učencem čim prej omogočijo vključenost in polno bivanje v naši družbi.

Humanitarno akcijo že vseh 16 let podpira podjetje JUB, ki zagotovi vse potrebne barve in premaze ter nastopa v vlogi generalnega pokrovitelja akcije. Dragan Stajić, podpredsednik uprave JUB-H d.d, je povedal, da je JUB za tekmovanja doslej zagotovil že 20 ton barv in premazov, s katerimi so slikopleskarji prepleskali kar 60.000 kvadratnih metrov površin v javnih ustanovah, kot so šole, bolnišnice in vrtci. Da je sodelovanje JUB-a z OZS že tradicionalno, pa kaže tudi hkratna letošnja 45. obletnica legendarne barve JUPOL in organizacije slovenskih obrtnikov. Med dolgoletnimi partnerji na teh tekmovanjih so še kranjska Žima, ki prispeva pleskarska orodja, družba Tesa tape s svojimilepilnimi trakovi ter Rigips s pokrivnimi folijami in gladilnimi masami za finalne obdelave zidov. V letošnji akciji poleg sekcije slikopleskarjev, fasaderjev in črkoslikarjev v OZS ter dijakov, ki se na kranjski in mariborski srednji strokovni šoli poklicno usposabljajo za slikopleskarje, sodelujejo tudi območne obrtne zbornice iz Pirana, Izole in Kopra, ljubljanska agencija ABCTour je poskrbela za prevoze dijakov, gostilna Tomi, prejemnica znakaGostilna Slovenija,pa bo v Portorožu gostila sklepno prireditev.

V OZS so vrednost letošnje akcije ocenili na 65.000 evrov. Skoraj polovico vrednosti prispevajo podjetja, ki za ta podvig zagotovijo vse potrebne materiale,ki jih slikopleskarji potrebujejo pri svojem delu, večji delež pa s svojim delom prispevajo slikopleskarji. Med njimi sta tudi slikopleskarja Jože Sitar in Milan Pestotnik, ki sta že 16. leto zapored ob Branku Goričanu udeleženca te humanitarne akcije. Svoje znanje in izkušnje kot mentorja že vsa leta prenašata tudi na dijake, ki se učijo za poklic slikopleskarja.

Anže Petkovšek

Branko Meh, predsednik OZS, je v pogovoru s predsednikom Pahorjem in županom Bossmanom poudaril, da je to tekmovanje pomembno za stanovsko druženje in tudi odličen primer uspešnega sodelovanja slovenskih podjetij z obrtniki, ki znajo združiti moči tudi na tako obsežnem dobrodelnem projektu. Vsi sodelujoči so se zavezali, da bodo humanitarno tekmovalno akcijo podpirali tudi v prihodnje. Rezultati tekmovanja bodo znani po zaključeni sklepni prireditvi ob 19.30.