Zanimivosti

Mama se je zbudila iz kome, a ni prepoznala hčerke

J.P.
30. 11. 2014, 18.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Mama, ki se je zbudila iz kome, je izgubila za celo desetletje spomina – mislila je namreč, da je še vedno v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Candace Emptage je septembra 2010 v Gatesheadu v Veliki Britaniji, nedaleč od svojega doma v okrožju Durham, izgubila nadzor nad svojim avtomobilom in trčila v nasproti vozeči rešilec.

Arhiv Svet24

Rešili so jo gasilci, ki so jo eno uro rezali iz razbitin njene toyote. Medtem ko je ona ležala v komi, je bila njena družina pred težko odločitvijo – jo odklopiti z aparatov za umetno vzdrževanje pri življenju ali ne? K sreči je tako rekoč zadnji trenutek premaknila enega svojih prstov. Po šestih tednih kome se je končno prebudila, prepričana, da je stara dvaindvajset let in v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so vladale princesa Diana in Spice Girls.

Candace svoje takrat štirinajstletne hčerke Maddie sploh ni prepoznala.

Štiridesetletnica je bila šokirana: »Nisem mogla verjeti, ko so mi povedali, da imam hčerko, ki je takrat štela štirinajst let.« Ko je Maddie prišla v bolnišnico, je mama, sicer nekdanji fotomodel, ni prepoznala, še danes pa se hčerke pred prometno nesrečo sploh ne spominja. Najkrajšo je potegnil njen takratni partner Terry, s katerim sta bila skupaj šest let. Vsak dan jo je obiskoval v bolnišnici, a ga ni prepoznala. Kmalu po tistem sta se razšla.

Candace se še danes ne more spomniti svojega otroštva, šolanja in svojih najstarejših prijateljev. Po nesreči je več mesecev porabila za fizioterapijo ter govorno terapijo in čeprav desne polovice svojega telesa ne čuti, je pred kratkim spet začela voziti. Spoznala je tudi gasilce gasilske postaje v Gatesheadu, ki so ji rešili življenje. Takoj, ko je vstopila v prostore gasilskega doma, je prepoznala tri izmed njih. »Hotela sem spoznati gasilce, ki so mi tistega večera prišli na pomoč. Hotela sem se jim zahvaliti, dolgujem jim življenje,« je še povedala Candace.