Zanimivosti

Igralni sistem, ki med igranjem črpa kri

J.P.
29. 11. 2014, 19.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

»Krvavi šport« je nova igralni sistem, ki naj bi revolucioniral darovanje krvi. Njegova izumitelja pravita, da krvodajalstvo še ni bilo bolj zabavno.

Arhiv Svet24

»Krvavi šport« je zrasel na zelniku dveh kanadskih izumiteljev, Tarana Chadhana in Jamieja Umphersona. Oba sta se v preteklosti že ukvarjala s projekti, povezanimi z videoigrami.

Vsak zadetek stane nekaj krvi v resničnem življenju.

S svojim najbolj nedavnim projektom pa skušata posledice iz videoiger prenesti v resnično življenje – za vsak zadetek v igri bo oseba, ki igra, ob nekaj krvi. Za svojo idejo sta povedala, da je neverjetno preprosta – namesto, da bi se ob zadetku zatresel plošček, električni signal potuje v sistem, zadolžen za zbiranje krvi. Sistem pa brez usposobljene osebe, ki v žilo vstavi iglo, ne deluje. Naprava na podlagi podatkov kot so starost, teža in zdravstveno stanje, oceni, koliko krvi izčrpati. Ko je limit dosežen, črpanje krvi prestane, za vsak slučaj pa je ves čas prisoten zdravstveni delavec. Taran in Jamie priznavata, da ne izumljata tople vode; nadejata se le, da bosta izkušnjo ob igranju prenesla na novo raven. Njun cilj je, kot pravita, izgotoviti mobilno enoto, ki bi omogočila prirejanje množičnih krvodajalskih prireditev, za kar na spletu že pridno zbirata denar. Krvavi šport sta zasnovala tako, da je kompatibilen z vsemi igralnimi konzolami in z vsemi vrstami videoiger. Premierno ga bosta predstavila 17. marca v Torontu.