Zanimivosti

Raziskava: Danska je najbolj povezana država na svetu

STA
25. 11. 2014, 09.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Danska je vodilna država na svetu po uporabi mobilne telefonije in interneta, kaže raziskava analitske hiše International Telecommunication Union. V primerjavi z lanskim letom je Danska s prvega mesta izrinila Južno Korejo. Slovenija je v letošnji raziskavi uvrščena na 31. mesto.

Kazalnik razvoja informacijsko-komunikacijske tehnologije (IDI) za Dansko za leto 2013 znaša 8,86. Tretja je Švedska, evropsko dominacijo pa potrjujeta še Islandija in Velika Britanija na četrtem in petem mestu.

Sicer se je na primer Hongkong uvrstil na deveto mesto z indeksom 8,28, Japonska je bila na 11. mestu z indeksom 8,22, ZDA pa so pristale na 14. mestu z indeksom 8,02.

Slovenija je v letošnji raziskavi uvrščena na 31. mesto z vrednostjo IDI 7,13. Naša država je s tem kljub nekoliko višji vrednosti indeksa glede na leto prej na lestvici stagnirala, s čimer je pristala med Malto in Združenimi arabskimi emirati.

Na zadnjem mestu se je znašla Srednjeafriška republika, ki je imela tudi edina vrednost indeksa manj kot ena (0,96). Sicer pa ni presenetljivo, da na repu lestvice tičijo večinoma afriške države.

Organizacija International Telecommunications Union pri izračunavanju indeksa upošteva dostop do interneta in mobilne telefonije ter usposobljenost prebivalstva za njuno uporabo.

Države v razvoju sicer na področju IKT zaostajajo za razvitim svetom, a ga počasi dohitevajo. V državah v razvoju se je uporaba interneta v letu 2014 povečala za 8,7 odstotka, medtem ko je v razvitih državah organizacija zabeležila 3,3-odstotno rast.

Še vedno pa je od 4,3 milijarde ljudi, ki nimajo dostopa do interneta, 90 odstotkov prebivalcev držav v razvoju, opozarja študija.

Podatki kažejo, da se je uporaba interneta v letošnjem letu globalno okrepila za 6,6 odstotka. Število uporabnikov interneta v državah v razvoju se je od leta 2009 do 2014 podvojilo.

Glede mobilne telefonije pa poročilo kaže, da bo do konca letošnjega leta na svetu sedem milijard naročnin na mobilno telefonijo, s čimer bi pokrili praktično celotno svetovno populacijo. To pa ne pomeni, da so vsi na svetu povezani, pač pa ima več uporabnikov več kot en mobilni telefon.

Številke o rasti vedno ne pomenijo napredka za tiste na dnu piramide, opozarjajo raziskovalci. Okoli 450 milijonov ljudi po svetu še vedno živi v krajih, ki jih mobilni signal ne doseže.

Med najbolj dinamičnimi državami, ki so zabeležile nadpovprečno rast vrednosti IDI, raziskovalci izpostavlja Združene arabske emirate, Fidži, Zelenortske otoke, Tajsko, Oman, Katar, Belorusijo, Bosno in Hercegovino in Gruzijo. Raziskava je zajela 166 držav.