Zanimivosti

Arheologi naj bi odkrili sloviti "Excalibur"

R.T.
29. 11. 2014, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Arheologi so pod brezo v Sibiriji odkrili srednjeveški meč, ki naj bi po nekaterih teorijah pripadal Ivanu Groznemu, ruskemu carju.

Arhiv Svet24

Meč iz dvanajstega stoletja, poimenovan tudi »sibirski Excalibur«, so arheologi leta 1975 odkrili približno tri kilometre stran od kraja, kjer naj bi umrl poročnik vodje kozakov, carjev ljubljenec.

Arhiv Svet24

Orožje je do nedavnega veljalo za vojni plen, pred časom pa je vzniknila teorija, da je bilo podarjeno Jermaku Timofejeviču, kozaku, ki je načeloval ruskemu osvajanju Sibirije. Od njega naj bi meč nato prišel v last Ivana Koltsa, poročnika v kozaški vojski. Povsem mogoče je, da je Koltso, ki je leta 1583 umrl v bitki, meč uporabljal tudi na osvajalskem pohodu. V rezilo sta vgravirana dva zapisa v latinščini – tako na eni strani piše »v imenu matere našega rešenika in gospoda, Jezusa Kristusa«; na drugi »v imenu Vsemogočnega. V imenu Božje matere. V imenu Večnega«.

Arhiv Svet24

Arheologi so meč odkrili ob brezi v stepi Baraba, le tri kilometre oddaljene od kraja, kjer naj bi Koltso leta 1583 umrl v bitki. Car Ivan Grozni ga je razglasil za heroja, v Moskvi so njemu v čast odzvanjali zvonovi. Akademik Vjačeslav Molodin tako domneva, da je meč, ki naj bi bil narejen v Nemčiji in na Švedskem, iz orožarnice Ivana Groznega v Sibirijo ponesel ravno Ivan Koltso.

Arhiv Svet24

Ravno Molodin je bil tisti, ki je vodil izkopavanje leta 1975, ko so naleteli na presenetljivo dobro ohranjen meč. Dodal je še, da svojo teorijo še razvija.