Zanimivosti

Razkrili skrivnosti Bermudskega trikotnika

J.P.
14. 10. 2014, 11.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Pred časom se so v Sibiriji začeli pojavljati skrivnostni kraterji. Temu so pričakovano sledile številne teorije o njihovem izvoru. Ena takšnih je tudi sledeča, ki omenjene kraterje povezuje z dogajanjem na območju Bermudskega trikotnika. Je torej znanstvenikom uspelo ubiti dve muhi na en mah?

Arhiv Svet24
Izredno toplo poletje naj bi odtalilo pline.

Ruski znanstveniki so prepričani, da je pravi razlog za nastanek velikanskih kraterjev eksplozije plinskih hidratov in ne meteoriti, izstrelki ruske vojske ali celo Nezemljani. Na ta način bi lahko, kot menijo omenjeni znanstveniki, razložili tudi nenavadno dogajanje v Bermudskem trikotniku.

Arhiv Svet24
Povezava

»Obstaja teorija, da je dogajanje v Bermudskem trikotniku posledica reakcij plinskih hidratov,« je povedal znanstvenik Igor Yeltsov z inštituta Trofimuk v Novosibirsku. »Metanski led se spremeni v plin. Zgodi se kot plaz, kot jedrska reakcija, ki proizvaja velike količine plina. Zaradi tega se ocean segreje in ladje se potopijo v vodah z velikim deležem plina. Podobno se zgodi v zraku, prenasičenem z metanom. Ozračje postane burno, zaradi česar lahko hitro pride do nesreče.«

Posledica eksplozij plinskih hidratov

Plinski hidrati so ledu podobne oblike vode, ki vsebuje plinske molekule, predvsem metan. Najti jih je na območju permafrosta in v določenih predelih oceanov. Tako naj bi izredno toplo poletje odtalilo pline, ujete v slojih pod površjem, zaradi česar je prišlo do nastanka kraterjev.