Svet

V Kataloniji ne bo referenduma o neodvisnosti

STA/J.P.
14. 10. 2014, 11.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Katalonska regionalna vlada bo 9. novembra izvedla alternativno obliko glasovanja o neodvisnosti regije, ki pa ne bo dokončno, je danes napovedal katalonski premier Artur Mas. Možnosti za izvedbo načrtovanega referenduma namreč glede na nedavno odločitev ustavnega sodišča ni, zato bo glasovanje potekalo v drugačnem pravnem okviru.

STA

"Bodo volišča, volilne skrinjice in volilni listki," je danes v Barceloni napovedal Mas. Alternativna oblika glasovanja se bo tako kot prvotno načrtovan referendum odvila 9. novembra. Izid pa "ne bo dokončen", temveč bo odprl pot predčasnim volitvam plebiscitarnega značaja, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pojasnil Mas.

Špansko ustavno sodišče je minuli mesec pričakovano v presojo sprejelo pritožbo vlade glede razpisa referenduma in je do odločitve o njegovi ustavnosti zadržalo izvedbo. Vlada v Barceloni je nato že v ponedeljek sprejela odločitev, da v danih okoliščinah ni mogoče izvesti referenduma.

Špansko ustavno sodišče je minuli mesec pričakovano v presojo sprejelo pritožbo vlade glede razpisa referenduma in je do odločitve o njegovi ustavnosti zadržalo izvedbo.

Kot je danes dejal Mas, glasovanje ne bo potekalo na podlagi odloka za razpis referenduma, ki ga je podpisal konec septembra in ga je vlada predložila v presojo ustavnemu sodišču. Priznal je sicer, da znotraj tabora za neodvisnost glede tega vprašanja obstajajo delitve, poroča francoska tiskovna agencija AFP.