Zanimivosti

Ebay bo enoto Paypal izločil v samostojno podjetje

G.G./STA
30. 9. 2014, 16.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

To naj bi Paypalu omogočilo, da se bo lažje spopadel s tekmeci na hitro spreminjajočem se področju spletnega plačevanja.

Reuters

Ebay namerava izločitev izvesti v prihodnjem letu. Obstoječi delničarji Ebaya bodo prejeli delnice v prihajajočem novem podjetju Paypal glede na velikost njihovega deleža v obstoječem podjetju Ebay.

Novi Ebay bo vodil Devin Wenig, sedanji predsednik enote Ebay Marketplaces, samostojni Paypal pa bo vodil Dan Schulman, ki bo prišel iz podjetja American Express.

Ebay je družbo Paypal kupil leta 2002 za okrog 1,5 milijarde dolarjev. Paypal ima danes več kot 152 milijonov aktivnih uporabnikov in je lani ustvaril 41 odstotkov skupnih Ebayevih prihodkov.

Do najave te poteze sicer prihaja po večmesečnih pritiskih s strani vlagatelja Carla Icahna, ki je družbo Ebay obtoževal slabega upravljanja in poudarjal, da vztrajanje pri povezavi Ebaya in Paypala zmanjšuje vrednost obeh enot.

Vodstvo Ebaya je v današnjem sporočilu za javnost zapisalo, da spreminjajoče se konkurenčno okolje ustvarja velike priložnosti za Ebay in Paypal ter da bo razdelitev na dve samostojni podjetji obema omogočila bolj jasno strateško usmeritev in lažje izkoriščanje omenjenih priložnosti.

Aktualni predsednik in glavni izvršni direktor družbe John Donahoe je pojasnil, da sta Ebay in Paypal več kot desetletje črpala koristi tega, da sta bila del istega podjetja, in s tem ustvarjala znatno vrednost za delničarje.

Vendar pa strateška ocena zdaj kaže, da bi ohranjanje Ebaya in Paypala pod isto streho po letu 2015 prinašalo manj prednosti vsaki od dejavnosti.

Na področju spletnega plačevanja prihaja do velikih novih izzivov, med drugim je v ta segment z nedavno najavo storitve za mobilno plačevanje vstopil ameriški tehnološki velikan Apple, tu so tudi drugi novi igralci, kot je na primer Square.