Zanimivosti

Rossi slavil pred domačimi navijači, Marquezu le točka

M.J.
14. 9. 2014, 17.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Valentino Rossi (Yamaha) je zmagovalec 13. dirke sezone motociklističnega svetovnega prvenstva. Na preizkušnji za VN San Marina v domačem Misanu je Rossi za prvo letošnjo zmago premagal moštvenega sotekmovalca Španca Jorgeja Lorenza, vodilni v skupnem seštevku motoGP, še en Španec Marc Marquez, pa je sredi dirke padel in nato končal daleč v ozadju.

Reuters

Dirka v Misanu, kjer navijači Rossija vedno poskrbijo za izjemno vzdušje in so tribune večinoma v rumenem, je postregla z razburljivim začetkom ter s srečnim koncem za domačega junaka.

Reuters

Po startu se je nekaj časa obetal oster boj med trojico Rossi - Lorenzo - Marquez. Stari maček Rossi je tokrat pokazal vse znanje, Marquez in Rossi sta uprizorila nekaj tesnih prehitevanj, devetkratni svetovni prvak pa se je nato prebil v vodstvo. Potem ko se je otresel Lorenza, je bil njegov najbližji zasledovalec Marquez, a le do napake v desetem krogu. Takrat je v počasnem zavoju zdrsnil in z motociklom podrsal po asfaltu; vodilni v SP je sicer hitro pobral motor in skušal nadaljevati, a preden so ga varnostniki potisnili in mu pomagali znova pognati motocikel, so bili tekmeci že daleč pred njim. Marquez je padel povsem v ozadje, do konca dirke pa je pridobil le nekaj mest in se moral zadovoljiti z eno točko za 15. mesto.

Ko je Rossi ostal sam, ni imel več pravega tekmeca. Brez večjih težav je ostal na prvem mestu, v zadnjih krogih je moral pravzaprav le paziti, da ne bi zaradi preveč čustvenega nastopa naredil kakšne napake. Ni je, zanesljivo je osvojil prvo mesto - zmagal je prvič po lanski dirki v Assnu - ter obenem še presegel mejo 5000 točk v elitnem razredu.

"Zelo sem zadovoljen, presrečen, zmagati v Misanu je nekaj posebnega zaradi družine in prijateljev. Po startu sem vedel, da imam dober motor in res sem iztržil maksimum. Seveda pa sem vedel, da se bom boril z Marcom in Jorgejem. Imel sem nekaj težav, ki pa sem jih uspešno premagal in končalo se je fantastično," je po zmagi, skupno že 107. v bogati karieri, žarel Rossi.

"Malo sem razočaran, pričakoval sem, da se bom bolj enakovredno boril za zmago. Moral bi biti vesel, ker imamo prvo in drugo mesto, a sem vseeno pričakoval, da bom bolj konkurenčen," pa ni bil povsem zadovoljen španski dirkač Lorenzo.

Pod stopničkami so končali domačina Andrea Dovizioso in Andrea Iannone, šesti je bil Španec Pol Espargaro.

V šibkejših razredih sta zmagala Španca. V moto2 Esteve Rabat, ki je ugnal Finca Miko Kallia in Francoza Johanna Zarca. Rabat je z novo zmago, že sedmo v sezoni, še povečal prednost v SP, zdaj ima že 258 točk. Kallio jih je zbral 236. V najšibkejšem razredu moto3 pa Alex Rins, ki je le za štiri stotinke ugnal rojaka Alexa Marqueza, mlajšega brata Marca Marqueza, tretji je bil Avstralec Jack Miller. Skupno je po 13 dirkah sezone še vedno v vodstvu Miller s 195 točkami.

Sezona se bo nadaljevala s preizkušnjo za VN Aragonije v španskem Alcanizu čez 14 dni.