Zanimivosti

Zvišanje cen cigaret za 80 odstotkov

STA/ mv
13. 9. 2014, 11.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Južnokorejska vlada je ta teden predlagala ogromno, 80-odstotno zvišanje cen cigaret. Tamkajšnje ministrstvo za zdravje upa, da bo na ta način zajezilo kajenje. Ta azijska država ima namreč eno najvišjih stopenj kajenja med moškimi na svetu. Ta azijska država ima namreč eno najvišjih stopenj kajenja med moškimi na svetu.

Arhiv

Glede na vladni predlog bi povprečna cena zavojčka cigaret, ki zdaj znaša 2500 vonov (1,86 evra), s 1. januarjem zrasla na 4500 vonov (3,35 evra), je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Poleg tega bi bili zavojčki po novem opremljeni s fotografijami posledic, ki jih ima kajenje na človeške organe, oglaševanje tobačnih izdelkov v trgovinah pa bi bilo prepovedano. Južnokorejski minister za zdravje Moon Hyung-Pyo je opozoril, da mora država nujno zajeziti kajenje, saj je le-to postalo "največja grožnja nacionalnemu zdravju". Predvideno zvišanje cen bi po njegovih besedah kajenje zmanjšalo za 34 odstotkov, davčne prihodke pa na letni ravni okrepilo za 2800 milijard vonov (2,09 milijarde evrov). V Južni Koreji kadi okoli 44 odstotkov vseh odraslih moških, kar predstavlja najvišjo stopnjo med državami članicami Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). Južna Koreja se po kajenju med moškimi tako uvršča pred Turčijo, Grčijo, Estonijo in Japonsko. Tamkajšnja vlada je v zadnjih letih, da bi zajezila kajenje, sprejela že več ukrepov, med drugim je prepovedala kajenje na javnih mestih. Vladni predlog mora potrditi še parlament.

Glede na vladni predlog bi povprečna cena zavojčka cigaret, ki zdaj znaša 2500 vonov (1,86 evra), s 1. januarjem zrasla na 4500 vonov (3,35 evra), je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Poleg tega bi bili zavojčki po novem opremljeni s fotografijami posledic, ki jih ima kajenje na človeške organe, oglaševanje tobačnih izdelkov v trgovinah pa bi bilo prepovedano.

Južnokorejski minister za zdravje Moon Hyung-Pyo je opozoril, da mora država nujno zajeziti kajenje, saj je le-to postalo "največja grožnja nacionalnemu zdravju". Predvideno zvišanje cen bi po njegovih besedah kajenje zmanjšalo za 34 odstotkov, davčne prihodke pa na letni ravni okrepilo za 2800 milijard vonov (2,09 milijarde evrov).

V Južni Koreji kadi okoli 44 odstotkov vseh odraslih moških, kar predstavlja najvišjo stopnjo med državami članicami Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). Južna Koreja se po kajenju med moškimi tako uvršča pred Turčijo, Grčijo, Estonijo in Japonsko.

Tamkajšnja vlada je v zadnjih letih, da bi zajezila kajenje, sprejela že več ukrepov, med drugim je prepovedala kajenje na javnih mestih.

Vladni predlog mora potrditi še parlament.