Zanimivosti

Robin Hood sploh ni bil iz Nottinghama?

J.P.
13. 9. 2014, 18.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Kot kaže je večina znanja, ki ga premoremo o slovitem Robinu Hoodu, napačna. Robin naj bi namreč po besedah strokovnjakov izviral iz Yorkshirea in ne Nottinghama, kamor ga umeščajo najbolj znane legende.

Več stoletij stari literarni viri Robina Hooda umeščajo v Yorkshire – zgodovinsko grofijo v severnem delu Anglije in največjo v Združenem kraljestvu, kar pa ni skladno z po vsem svetu razširjenimi legendami o ljubljencu ljudskih src.

Te pravijo, da Robin Hood in njegova druščina izvirata iz Sherwoodskega gozda, ki pa je pripadal zloglasnemu šerifu iz Nottinghama. A kot se izkaže, viri navajajo, da Robin Hood izvira iz Barnsdalea, ki se nahaja na meji med Južnim in Zahodnim Yorkshireom. Strokovnjaki so celo mnenja, da je prav tu, torej na zahodu Yorkshirea, tudi pokopan.

Robin naj bi izviral iz Yorkshirea in ne iz Nottinghama.

V eni od najzgodnejših različic legende iz 15. stoletja se zgodba odvija v gozdu Barnsdale v prej omenjeni grofiji. Navedena je celo cerkev, v kateri se poročita Robin in Marian – strokovnjaki domnevajo, da je govora o tamkajšnji cerkvi sv. Magdalene. V eni od drugih različic legende princ tatov herefordskega škofa priveže ob drevo v Barnsdaleu in ga oropa. Prva balada, ki je omenjala Nottingham, je bila tista o Robinu Hoodu in menihu, v določenih pa se je pojavil tudi šerif.

V 14. in 15. stoletju se je sicer pogosto dogajalo, da so ljudje prevzemali ime Robin Hood, zaradi česar danes vlada tolikšna zmeda, ko je govora o njegovi pravi identiteti. Strokovnjaki zato dopuščajo možnost, da legende izhajajo iz dveh ločenih virov in da se nanašajo na dva različna Robina Hooda. Sodeč po epitafu, zabeleženem leta 1702, domnevno pa iz leta 1247, je bil Robin Hood pokopan v Kirkleesu na zahodu Yorkshirea, kjer je bil, kot pravi legenda ubit. Njegov krvnik naj bi bil šerif iz Nottinghama.