Zanimivosti

Prihaja ta, ki bo sodil Zemljo

J.P.
18. 8. 2014, 13.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Našemu planetu preti asteroid, ki bi lahko dokončno zavdal tukajšnjim življenjskim oblikam. Raziskovalci z univerze v Tennesseeju so objavili poročilo, v katerem so pojasnili, da bi razstrelitev nebesnega telesa zgolj botrovala več posamičnim trkom z grozljivimi posledicami.

Arhiv Svet24

Po njihovem mnenju bi tako bilo najbolj smotrno na takšen ali drugačen način predrugačiti površje asteroida do te mere, da bi ta razpadel kar v vesolju. 1950 DA, kakor se imenuje asteroid, naj bi z našim planetom trčil 16. marca 2880.

Sila, ki bi se ob trku sprostila, bi bila enakovredna eksploziji 44.800 megaton eksploziva TNT.

Možnost, da do trka dejansko pride, je ena proti tristo. Verjetnost torej ni največja – za primerjavo: verjetneje je, da vas v Združenih državah Amerike ubijejo s strelnim orožjem –, a znanstveniki nikakor ne nameravajo tvegati, sploh spričo razdejanja, ki ga je februarja lani nad Rusijo povzročil asteroid. Ta še danes buri duhove, zato ni nič nenavadnega, da je med znanstveno srenjo prišlo do povečanega zanimanja za soočanje s tovrstnimi grožnjami iz globin vsemirja – razumevanje, kaj skupaj drži kamnine, ki tvorijo asteroide, bi namreč lahko znatno pripomoglo k ubadanju s prihodnjimi prišleki.

Premer asteroida 1950 DA znaša en kilometer; giblje se s hitrostjo 14 kilometrov na sekundo. V primeru trčenja bi v Zemljo priletel s hitrostjo 61.000 kilometrov na uro. Sila, ki bi se ob tem sprostila, bi bila enakovredna eksploziji 44.800 megaton eksploziva TNT in bi popolnoma predrugačila ozračje planeta.

Možnost, da do trka dejansko pride, je ena proti tristo.

Po besedah znanstvenikov se omenjeni asteroid vrti tako hitro, da kljubuje gravitaciji, ob tem pa ne znajo razložiti, kako da se površinske kamnine ne lomijo od asteroida. Če bi namreč posamične tvorbe skupaj držala zgolj gravitacija, kot splošno velja, bi se nebesno telo že zdavnaj razletelo. Na delu morajo tako biti neke druge meddelčne sile, zaenkrat še neznane.