Zanimivosti

Zavod Artemida, hotel za nemške doge

J. A., DL
18. 8. 2014, 20.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V Srednjem Globodolu pri Mirni Peči od spomladi deluje pasji hotel, ki je še posebej prilagojen dogam.

J.A.

Kdor ima domačo žival, se, vsakokrat ko odide na letni dopust ali daljši izlet, sooča z vprašanjem, kdo bo skrbel za njegovega hišnega ljubljenčka. Navadno skrb prevzamejo bližnji sorodniki, prijatelji ali sosedje, vendar pa vedno to ni mogoče, zato so tudi v Sloveniji nastali pasji hoteli.

J.A.
Eden takšnih je tudi v Srednjem Globodolu, le da je ta še posebej prilagojen nemškim dogam, eni od bolj zahtevnih pasem psov. Pasji hotel sicer deluje v okviru Zavoda Artemida, ki je nastal, da bi povezal otroke, odrasle, naravo in živali.

»Nemške doge so zahtevne, ko gre za njihovo oskrbo, zato jih lastniki ne upajo dati v varstvo nepoznavalcem.« Urša Rangus

Najprej sta Urša Rangus in njen partner Tone Grivec pazila pse prijateljev. Medtem pa sta spoznala, da so lastniki nemških dog v veliki zadregi, ko morajo svojega ljubljenčka zaupati drugim ljudem. In tako se jima je porodila ideja o pasjem hotelu. »Sem ljubiteljica te pasme, tudi mi imamo takšnega psa, zato nam ljudje laže zaupajo. Nemške doge so zahtevne, ko gre za njihovo oskrbo, zato jih lastniki ne upajo dati v varstvo nepoznavalcem, nekateri se zaradi tega odpovejo dopustu.«

Pri tej pasmi je pomembno, da tudi pozimi psi niso v prostoru, hladnejšem od 15 stopinj Celzija, potrebujejo družbo, pomembno je njim prilagojeno hranjenje in gibanje. Rangusova je po poklicu vzgojiteljica predšolskih otrok, sicer pa ljubiteljica živali, je diplomirana terapevtka, ki ji pri delu pomaga konj, pa tudi behavioristka za pse, kar pomeni, da pomaga lastnikom, ki imajo težave s svojimi štirinožnimi prijatelji. S partnerjem sta se odločila, da bosta z zaslužkom iz hotela (dnevna oskrbnina brez hrane se giblje od 13 do 15 evrov) kupila konja, s pomočjo katerega bosta lahko izvajala terapije, ki še posebej koristijo osebam s posebnimi potrebami.

J.A.
In kako se v pasjem hotelu počutijo psi? Nekateri kosmati gostje v Globodolu imajo prve dni včasih nekaj težav, so brez apetita, nekateri dobijo celo drisko, cvilijo, ko pa se navadijo, se imajo super. »Tudi naša domača psa veliko pomagata, da jim je laže, z vsemi se dobro razumeta,« pojasnjujeta Urša in Tone, ki sta uspela s svojo idejo.