Zanimivosti

Za vse vrtičkarje: Preden se odpravimo na dopust

RV
2. 8. 2014, 22.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Odhod na dopust je za nas, vrtičkarje, lahko stresni trenutek, saj doma zapuščamo živa bitja, ki tako kakor ljudje in živali za razvoj potrebujejo nego in hranila, zlasti pa vodo, ki je poleti že tako ali tako primanjkuje.

Brand X Pictures

Odhod na dopust je za nas, vrtičkarje, lahko stresni trenutek, saj doma zapuščamo živa bitja, ki tako kakor ljudje in živali za razvoj potrebujejo nego in hranila, zlasti pa vodo, ki je poleti že tako ali tako primanjkuje. Zato si velja zapomniti nekaj pravil, ki delno ublažijo posledice naše odsotnosti.

Preden odpotujemo, moramo obvezno pokositi trato. Kosimo na srednji višini, nikakor je ne pokosimo zelo nizko. Prenizko košene travne bilke so namreč preveč izpostavljene sončni pripeki in tudi prst okoli njih se zelo hitro izsuši. Malo višja trata ščiti prst pred izsušitvijo. Potem jo dobro zalijemo in upamo, da bo med počitnicami deležna dežja. Rešitev je avtomatiziran zalivalni sistem, ki pa nas lahko neprijetno preseneti, saj ali ne dela ali ne dela pravilno, zato mu ne gre popolnoma zaupati.

Ker pa je odsotnost cvetja z balkona za nepridiprave lahko znak naše odsotnosti, je primerneje, če za zalivanje poprosimo sorodnike ali sosede, ki bodo redno zalivali cvetje, praznili nabiralnik in pogledali za vogali, ali je vse na svojem mestu.

Pred odhodom na dopust porežemo odcvetele cvetove in socvetja, poberemo zrelo zelenjavo in sadje. Potem zelenjavne in okrasne gredice dobro zalijemo in rastline nato oplevemo in okopljemo oziroma zrahljamo prst okoli njih, kar drobnim koreninicam omogoča, da lažje pridejo do vlage. Naše delo pa bo zaman, če zrahljanih tal ne bomo zavarovali z zastirko, ki bo preprečevala njihovo izsuševanje.

Z balkonskimi rastlinami, ki rastejo v cvetličnih koritih z vodno rezervo, med dopustom ne bo težav, zato pa jih bo več s preostalimi, ki rastejo v navadnih koritih in cvetličnih lončkih. Po možnosti jih zasenčimo, dobro zalijemo, tako da voda stoji v podstavkih. Za krajši dopust bo to dovolj. Sicer jih prenesemo na vrt, jih postavimo v senco in delno vkopljemo v vrtno prst. Dobro zalijemo in v prst v koritu zapičimo okoli obrnjeno plastenko z vodo. Če vrta nimamo, jih lahko postavimo v kopalno kad ali pomivalno korito, ki ga potem do četrtine cvetličnega korita napolnimo z vodo. Ker pa je odsotnost cvetja z balkona za nepridiprave lahko znak naše odsotnosti, je primerneje, če za zalivanje poprosimo sorodnike ali sosede, ki bodo redno zalivali cvetje, praznili nabiralnik in pogledali za vogali, ali je vse na svojem mestu.