Zanimivosti

Razvozlali skrivnost dvojčkov WTC

J.P.
2. 8. 2014, 17.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Pred štirimi leti so arheologi na mestu, kjer sta stala slovita dvojčka svetovnega trgovinskega centra, prišli do presenetljivega odkritja – ostankov barke.

Na mestu, kjer se danes nahaja podzemna parkirna hiša, je bilo zaradi odkritja na globini 6,7 metra pod površjem prekinjeno delo.

Te dni pa so arheologi končno podali razlago za nenavadno odkritje. Uspelo jim je namreč analizirati drevesne kolobarje delno ohranjenega lesenega skeleta plovila, dolgega 9,75 metra, analiza pa je pokazala, da je bila barka leta 1773 narejena v Philadelphiji, le nekaj let pred krvavo bitko za neodvisnost. V tistih časih je namreč Philadelphija veljala za ladjedelniško prestolnico.
Raziskovalci so ostanke dodobra posušili v laboratoriju, nato pa vanje zarezali, da so si lahko ogledali kolobarje. Kot se je izkazalo, je bilo plovilo narejeno iz istega lesa kot pa slovita dvorana neodvisnosti v Philadelphiji, kjer so podpisali Deklaracijo neodvisnosti ZDA ter ustavo.
Barka naj bi po 20 ali 30 letih uporabe končala na kraju, kjer je danes Manhattan, natančneje eno ulico zahodno od ulice Greenwich. Z razcvetom tako pristanišča v New Yorku kot tudi mlade države, se je zahodna obala Manhattna počasi zažirala v morje, dokler ni barko sčasoma pokopala pod seboj. Ta bi do leta 1818 zagotovo dokončno izginila, če ne bi teroristični napad 11. septembra 2001 sprožil tok dogodkov, ki so botrovali njenemu izkopu in tako tudi ponovnemu rojstvu.