Zanimivosti

Čudež v Indiji

A.Š.
25. 12. 2013, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Deklica z gigantsko glavo je končala s serijo operacij, ki so jo približale možnostim normalnega življenja.

Mala Roona Begum je zdaj videti skoraj kot vsak normalni dvoletni otrok, a to je posledica kirurških vrlin in medicine, ki so obseg dekličine glave zmanjšale s 94 centimetrov na samo 58 centimetrov. Zadnja od operacij je bila izvršena v petek, danes pa so iz New Delhija prišle slike te izjemne transformacije. Roona trpi za hidrocefalusom ali vodenoglavostjo, stanjem, ko se v lobanji nabira cerebrospinalna tekočina in je lahko tudi usodna. Roona prihaja iz zelo revne družine, njen oče zasluži dva evra in pol in družina si nikoli ne bi mogla privoščiti zdravljenja, če ne bi priskočili na pomoč dobri ljudje. Punčko so v bolnišnico sprejeli aprila in je bila maja in junija večkrat operirana. Večino tekočine so takrat odstranili, zdaj je bila na vrsti še korekcija lobanjskih kosti.

"Ko smo jo sprejeli, je bila v kritičnem stanju in nismo vedeli, če bo preživela, a se je dobro odzvala na zdravljenje," je novembra povedal Dr. Sandeep Vaishya, direktor nevrokirurgije. "Še vedno ima nenavadno obliko lobanje, ampak je zdrava."

Roono bodo januarja verjetno operirali še enkrat in še zmanjšali njeno lobanjo. In čeprav bo lobanja ostala večja od povprečja, ima velike možnosti razvijati se normalno.