Zanimivosti

Tablice še naprej ubijajo osebne računalnike

STA / S.R.
11. 7. 2013, 11.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Svetovna prodaja osebnih računalnikov se je v drugem četrtletju letos zmanjšala za približno deset odstotkov, kažejo podatki mednarodnih analitskih hiš.

Reuters

Gre že za peto zaporedno zmanjšanje prodaje na letni ravni in najdaljše negativno obdobje v zgodovini osebnih računalnikov. Po podatkih analitske hiše Gartner je svetovna prodaja računalnikov v drugem četrtletju znašala 76 milijonov enot, kar je približno 10,9 odstotka manj kot v drugem četrtletju lani.

V Evropi je bil padec največji - znašal je kar 16,8 odstotka - v Aziji se je prodaja znižala za 11,5 odstotka, najmanjši upad pa so zabeležili v ZDA, kjer se je prodaja zmanjšala le za 1,4 odstotka.

"Upad na trgu osebnih računalnikov je neposredno povezan z vse manjšo rabo osebnih računalnikov, saj cenovno ugodni tablični računalniki na razvitih trgih zamenjujejo osebne računalnike, ki se sicer uporabljajo predvsem za potrošnjo vsebin," pojasnjuje Mikako Kitagawa iz analitske hiše Gartner.

Na rastočih trgih pa cenovno ugodnejše tablice postajajo prva in edina naprava za uporabnike, ki se zaradi višje cene izogibajo nakupu osebnega računalnika. "To pojasnjuje tudi kolaps na trgu mini prenosnikov," meni Kitagawa.

Na svetovnem trgu osebnih računalnikov po podatkih analitske hiše Gartner sicer zopet vodi kitajski Lenovo, ki je v tem četrtletju spet prehitel ameriško družbo Hewlett-Packard (HP). Lenovo se je lani namreč za kratek čas zavihtel na prvo mesto, nato pa ga je prehitel HP, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po podatkih analitikov je Lenovo v drugem četrtletju prodal 12,67 milijona osebnih računalnikov in s tem dosegel 16,7-odstotni tržni delež. HP mu je tik za petami z 12,4 milijona prodanih naprav in 16,3-odstotnim tržnim deležem.

Hewlett-Packardu se je sicer prodaja v drugem četrtletju zmanjšala za 4,8 odstotka, Lenovo pa je zabeležil le 0,6-odsotni padec.

Na tretjem mestu je ameriški Dell, ki je prodal 8,9 milijona računalnikov in dosegel 11,8-odstotni delež, sledita pa tajvanska Acer in Asus. Oba se zaradi manjšega povpraševanja po mini prenosnikih soočata s precejšnjim upadom prodaje - Acerju se je tržni delež po podatkih analitikov zmanjšal za kar 35 odstotkov, Asusu pa za 20,5 odstotka.

Trg osebnih računalnikov se že nekaj časa spopada z vse večjo priljubljenostjo tabličnih računalnikov, kot eden od krivcev pa se pogosto omenja tudi operacijski sistem Windows 8, katerega je Microsoft predstavil lani.

Kitagawa sicer meni, da so očitki na račun Windows 8 neutemeljeni, saj ne pojasnjujejo vztrajnega padanja prodaje, še manj pa uspeh ameriškega tehnološke velikana Appla, ki izdeluje priljubljeno tablico Ipad in pametni telefon Iphone.

Ločena študija analitske hiše IDC je prav tako zaznala podoben trend na trgu osebnih računalnikov, in sicer 11,4-odstotni padec na letni ravni.

"Prizadevanja za znižanje cen in uporabnosti zaslonov za dotik bi morala izboljšati atraktivnost osebnih računalnikov, vendar pa proizvajalce in razvijalce programske opreme za osebne računalnike čaka še kar nekaj dela, predvsem na področju atraktivnosti izdelkov in odgovora na konkurenco s strani tabličnih računalnikov," so ugotovitve pospremili pri analitski hiši IDC.