Zanimivosti

Kulinarična razvajanja na prostem

Benjamin Kračun
4. 5. 2013, 07.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Žar ponudba za dolgo in kulinarično poletje. Ljubitelji mesa, vegeterijanci, to je hrana za vsakogar. Prepletajoči se vonji oglja, olja in zelišč, ki pod vplivom vročine spuščajo omamne vonjave in ustvarjajo edinstven okus jedi z žara.

Thinkstock, Alesh Maatko
Prepustite se svetu kulinarične domišljije in 'grilajte' jedi, ki so vam všeč. Kuhajte v sožitju z naravo.
Kljub temu, da je žar sezonski, je potrebno vedno poskrbeti, da ga za sabo očistimo. Stare in pregrete maščobe so lahko za telo tudi nevarne!

Poletje mnogim najljubši čas, čas piknikov in čas veselja. Različne želje in priložnosti nas vedno znova pripeljejo do raznolikih kulinaričnih izzivov in situacij, kjer se moramo izkazati kot dober kuhar in gostitelj. Tako se jedi z žara vedno prava rešitev za naše poletne podvige.

Hrana nas navdušuje in je del nas. Ne samo v domači uporabi, ampak tudi za profesionalno uporabo je žar nepogrešljivi del kuhinje. Kuharji po svetu ga s pridom uporabljajo kot osnovno kuhinjo ali pa le kot dopolnilo k obstoječi kulinarični ponudbi.
»Ne skrivam da sem navdušen nad hrano pripravljano na žaru, saj je to tako svojstven in zabaven način kuhanja, da preprosto pritegne,« pravi Jamie Oliver. 

Thinkstock, Alesh Maatko
Da bi pravilno zapekli meso, ga pustite na isti strani, tako dolgo dokler se ne zapeče. Ne premikajte in ne obračajte. Meso bo tako zapečeno kot iz vaše izbrane restavracije, sami pa se boste izkazali kot pravi mojster peke na žaru.

Kljub velikim opozorilom medijev, da hrana pečena na žaru povzroča raka, le ta še vedno ostaja priljubljena in večna. Jedi z žara so v nas ljudeh tako močno zakoreninjene, da se težko odpovemo vsem dobrotam, ki jih žar ponuja. Tako se ob poletnih dnevih, mesecih prepuščamo sončku, kulinariki  in izbrani družbi. Še vedno je hrana eden izmed največjih razlogov za druženje ljudi. Ne samo na domači terasi, ampak tudi kot izlet na prosto, je več kot dobra ideja za peko jedi z žara.

Bogato okolje naše pokrajine, bližina rek in jezer, planote so samo ene izmed neštetih lokacij. Na žaru lahko pripravljamo skoraj vso hrano, izbor hrane pa je odvisen od vašega okusa in želja. Od mesnih jedi, ribjih jedi, zelenjave in še več. Vsestranskost slovenskega okolja in narave nam daje brezmejne možnosti za organizacijo piknika po vaši želje. Bogata kulinarična dediščina, ki jo dopolnjuje vrhunska ponudba doma pridelanih vin so več kot dober razlog, da naložimo žar, družino, prijatelje in se odpeljemo v neznano.

Alesh Maatko
Bine Volčič uporablja 'Big green egg' žar.

 

Gurmanski svet - vsak dan - v časopisu SVET24.