Zanimivosti

Microsoft v četrtletju s petino nižjim dobičkom

STA / S.R.
19. 10. 2012, 09.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški računalniški velikan Microsoft je v minulem četrtletju ustvaril 4,47 milijarde dolarjev (3,42 milijarde evrov) čistega dobička, kar je 22 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani.

Slabši rezultati so predvsem posledica slabe prodaje računalnikov, ki uporabljajo operacijski sistem Windows.

Microsoft je v četrtletju med julijem in septembrom, ki je prvo poslovno trimesečje podjetja, ustvaril 53 centov dobička na delnico, analitiki pa so pričakovali 56 centov dobička. Delnice Microsofta so se po objavi rezultatov v poborznem trgovanju pocenile za dva odstotka.

Prihodki Microsofta so se v tretjem četrtletju v medletni primerjavi znižali za osem odstotkov na 16,01 milijarde dolarjev. Analitiki so pričakovali najmanj 16,4 milijarde. Manjši prihodki in dobiček so posledica padca prodaje osebnih računalnikov, ker se stranke vse bolj usmerjajo v tablične računalnike.

Prihodki so nižji tudi zaradi slabega gospodarskega položaja, zaradi katerega kupci odlašajo z nakupi. Padec prihodkov je družba zabeležila tudi s strani poslovnih uporabnikov. Microsoft bo naslednji teden dal v prodajo nov operacijski sistem Windows 8 in na tej podlagi pričakuje več prihodkov in višji dobiček v tekočem četrtletju.

Velikan iz Redmonda v zvezni državi Washington sicer v rezultatih ni upošteval že plačanih licenčnin za osmo različico windowsow s strani proizvajalcev osebnih računalnikov, ki so svoje proizvode vnaprej opremili z novim operacijskim sistemom. Počakati mora namreč na uradni začetek prodaje novih windowsow.

Prav tako je v naslednje četrtletje preložil objavo prihodkov od licenčnin za računalnik z Windows 7, ki pa imajo možnost nadgradnje v Windows 8.

Če bi jih Microsoft upošteval, bi bil čisti dobiček pri 6,66 milijarde dolarjev, kar bi bilo sedem odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Prihodki pa bi bili s 17,3 milijarde evrov na ravni enakega lanskega obdobja.

Poslovanje je vseeno boljše od zadnjega četrtletja minulega poslovnega leta, ko je Microsoft zabeležil 492 milijonov dolarjev izgube. Ta je bila posledica pred tedni napovedanih odpisov in prevrednotenj. Šlo je za prvo izgubo, odkar je ta velikan na borzi.