Zanimivosti

Droben, a povsem legalen

S.R.
28. 9. 2012, 12.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Da so za krajše mestne vožnje bolj primerni majhni avtomobili in varčni avtomobili vemo vsi, toda ali ste kdaj pomislili, da bi se peljali v avtomobilu visokem le 45 centimetrov?

Prav takšen avtomobil je namreč izdelala skupina japonski srednješolcev, ki so o svojem izdelku povedali, da je naravnost idealen za krajše vožnje. Vozilo so poimenovali ''Mirai'', kar v japonščini pomeni ''prihodnost'', visoko pa je le 45.2 centimetra, kar ga uvršča v Guinnessovo knjigo rekordov kot najnižji cestno legalni avto na svetu.

Miniaturni avtomobilček so ustvarili dijaki in učitelji v sklopu inženirskega krožka na srednji šoli Okayama Sanyo v mestu Asakuchi na Japonskem. Za načrtovanje so porabili eno leto, za samo izgradnjo pa še dodatnih šest mesecev.

Motor in nadzorne komponente ter akumulatorji so vzeti iz avtomobila ''Q-car'', ki ga je nekaj časa proizvajalo podjetje CQ Motors, šasija, ogrodje, vzmetenje, krmilni sistem in LED luči pa so vse po vrsti izdelali v šoli. Avtomobil na pogled izgleda kot nekakšna otroška igračka, a je povsem legalen za vožnjo po cesti. Vsaj do neke mere. Ravnatelj šole Harada Kazunari je priznal, da je dejanska vožnja malega ''Miraija'' po mestnih ulicah svojevrsten izziv.

Vožnja namreč lahko kaj hitro postane strašljiva, še posebej po tem, ko hitrost preseže 40 kilometrov na uro. Cesta je namreč povsem blizu voznikovih oči, poleg tega pa se voznik zaradi majhnosti avtomobila vseskozi počuti, kot da ga bodo drugi avtomobili (kaj šele tovornjaki in avtobusi) povozili. Zato so v srednji šoli uvedli pravilo, da ob vožnji ''Miraja'' po prometnih mestnih ulicah slednjega vedno zavarujejo z dvema avtomobiloma, enim spredaj in drugim zadaj.

Kako izgleda vožnja tako majhnega avtomobila pa si oglejte v spodnjem posnetku