Osebno

Kraljeva krona ti lahko zlomi vrat!

N.S.
16. 1. 2018, 07.00
Deli članek:

V enem od redkih televizijskih intervjujev je britanska monarhinja delila osebno izpoved in med drugim razkrila skrivnost o svoji pregrešno dragi kroni.

Profimedia
Kraljica »vratolomno« krono nosi še danes, a le na najpomembnejših dogodkih.

Kraljica Elizabeta, ki je bila na dan svojega kronanja stara 27 let, je v posebnem dokumentarcu iskreno spregovorila o svojem kronanju in predvsem »vratolomno« težki kraljevi kroni.

Naslednik

Kdor bo nasledil žilavo kraljico Elizabeto, se bo tudi sam moral »spopasti« s težavami glede krone in obleke, kot se je ona pred 65 leti v londonski katedrali Westminster Abbey.

V uro dolgem dokumentarnem filmu na BBC je britanska monarhinja odgovarjala na vprašanja o svojem velikem dogodku pred 65 leti, ko so jo okronali za kraljico. Predvsem je zanimiv del, ko govori o kroni, ki je tako težka, da ti lahko zlomi vrat.

»Krono krasijo diamanti in drugi dragi kamni, zaradi česar je zares težka. Na srečo imava jaz in moj oče podobno obliko glave ... Ko enkrat nadeneš krono na glavo, tam tudi ostane, mislim, preprosto je tam,« je povedala Elizabeta II.

»Krona je tako težka, da ne moreš niti pogledati dol, ko recimo bereš govor. Če bi to storila, bi si zlomila vrat, ker bi krona padla dol. To je edina neprednost krone, ki je sicer zelo pomembna, tako zgodovinsko kot vrednotno,« je dodala kraljica, ki uradno krono britanskega kraljestva še vedno nosi na najpomembnejših dogodkih.

Profimedia
Prvič je krono nosila pri 27 letih in pravi, da je tako težka, da si lahko zlomiš vrat.

Sicer je na dan kronanja poleg uradne krone nosila tudi krono svetega Edwarda, ki tehta okoli dveh kilogramov, narejena pa je iz čistega zlata. Enaindevetdesetletna monarhinja je še priznala, da je sicer to krono nosila le enkrat, veliko težav pa je imela tudi z obleko, ki je sestavljena iz biserov, zlata in srebra, zaradi česar je se takrat komaj premikala.